Uppgifter: Nattens brandvåg misstänks ha beordrats av Majid-sidan

Källa inifrån: Om någon går på ens familj drabbas fem till

Publicerad 2023-10-10

Tre personer har gripits efter en av nattens sju mordbränder i Stockholm.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks bränderna vara beordrade av Rawa Majids falang som en hämnd mot Ismail Abdos sida.

– Vi befarar att detta kommer att fortsätta i dag, säger en källa.

Klockan 01.18 natten mot tisdagen kom det första larmet – en villa i Glömsta i Huddinge hade börjat brinna. Polisen misstänkte att branden var anlagd och en förundersökning om mordbrand inleddes.

Men branden skulle visa sig vara den första av många.

Bara tre minuter senare kom ett larm om en brinnande villa i Flemingsberg.

Sedan fortsatte samtalen att komma, från Råcksta till Södertälje.

Del av falangkriget

Under två timmar och tjugo minuter rapporterades sammanlagt sju misstänkta mordbränder.

– Vi tror inte att så här många bränder uppstår av en ren slump. Vi misstänker ett samband, men hur det ser ut ska utredas vidare. Det är inte nödvändigtvis att alla hänger ihop, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm, till Aftonbladet i natt.

Enligt Aftonbladets uppgifter är nattens brandvåg en del av det blodiga falangkrig som uppstått när Foxtrotnätverket splittrades.

Brännbar vätska i flaskor

Nattens händelser ska vara orkestrerade av Rawa Majids sida mot hans fiende, Ismail Abdos sida enligt Aftonbladets uppgifter.

Vilka som ska ha varit måltavlorna är dock oklart, då de flesta anhöriga till de inblandade i striden redan flytt sina hem, och i vissa fall till och med lämnat landet. Istället ger man sig nu på personer med allt svagare kopplingar till sina fiender.

Flera av bränderna i natt tros även kunna vara riktade mot fel adresser, något som skett många gånger förut.

Samtliga av dåden ska även ha gått till på liknande vis – brännbar vätska i flaskor har kastats mot bostäder och tomter.

”Om någon går på ens familj drabbas fem till”

Flera personer ska ha frihetsberövats under natten.

– Vi har gripit tre misstänkta, vid två olika tillfällen och jakten på gärningsmän fortsätter, sa rikspolischef Anders Thornberg på polisens presskonferens.

En av dem är skriven i Norrköping och kan vara ytterligare en lejd kriminell, något man sett flera exempel på under den pågående våldsvågen.

Nattens bränder är de senaste dåden i en lång rad av skjutningar och sprängningar som drabbat framförallt Stockholm och Uppsala den senaste månaden, och som alla är en del av konflikten mellan Rawa Majid och Ismail Abdo.

Många av de källor som Aftonbladet talat med, både inom polismyndigheten och inom den kriminella världen, befarar att våldsvågen är långt ifrån över.

– Vi befarar att detta kommer att fortsätta i dag, säger en källa.

En person inom den nätverkskriminella miljön menar att ingen sida i konflikten verkar vara villig att ge upp – trots alla oskyldiga som skadats och dödats.

– De går på oskyldiga familjer som inte har något med det här att göra, de tar dem som en anledning bara. Och om någon går på ens familj drabbas fem till.

Branden i Råcksta var en av sju i Stockholmsområdet under natten.