Valparna dödades på kajen: ”Mitt hjärta är krossat”

Publicerad 2023-07-22

Nada Bosanac med Lora innan avlivningen.

Valparna föddes på färjan mot Sverige.

Framme i hamnen saknade de pass och avlivades tillsammans med sina föräldrar.

– Jag la dem vid deras mamma och de började dia trots att hon redan var död, säger Nada Bosanac.

Nada Bosanac, 69, bor i Stockholm och var på väg tillbaka från sin årliga semester i hemlandet Serbien. Med sig hade hon sina två hundar, Lexi och Lora. De har gjort resan många gånger tidigare. Men den här gången var Lora dräktig. Hon födde på färjan som skulle ta dem från Gdansk i Polen till Nynäshamn.

– Jag fick en chock. De kom tidigare än jag räknat med, säger Nada Bosanac.

Några timmar senare lägger färjan till i Nynäshamn. Valparna har av uppenbara skäl inte sina papper i ordning. Men även Lexi och Lora saknade viss dokumentation.

– De har serbiska pass, men jag har rest med dem flera gånger och det har aldrig varit några problem. Ingen har sagt något.

Diade den döda tiken

I tullen får hon reda på att hundarna inte kommer släppas in i landet. Valparna och tiken Lora ska avlivas beslutar Jordbruksverket som skickar en veterinär.

– Lora var så glad och stolt över valparna, men sen fick hon sprutan. Veterinären sa att jag skulle släppa valparna på marken, men jag ville att de skulle få vara med sin mamma en sista gång. Jag la dem vid henne och de började dia trots att hon redan var död.

Sen avlivades valparna också.

Nada Bosanac och valparna i Nynäshamn.

Kan inte resa tillbaka

Erik Ringström är smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Han kan inte uttala sig om enskilda fall men säger att hundar inte får resa innan de är en vecka gamla eller inom en vecka efter att de fött valpar. Med andra ord kunde varken Lora eller hennes valpar åka tillbaka från Sverige eller transporteras någonstans för att sättas i karantän.

– Även om möjligheten hade funnits så kan djuren vara i behov av vård. Det finns det inte möjlighet att ge under den upp till sex månader långa karantänen.

Slickade hennes tårar

Hanen Lexi kunde ha räddats om Nada hade tagit färjan tillbaka till Polen, men det gick inte någon förrän dagen efter. Därför beslutas det att även Lexi skulle avlivas.

– Han märkte att något var fel. Men jag tog en promenad med honom och gav honom korv. Han slickade mina tårar och jag pussade på honom innan han fick sprutan.

Lora och hennes valpar

Ägarens ansvar

Erik Ringström säger att det är ägarens ansvar att hundarnas dokument är i ordning. För Serbien och flera andra länder gäller extra hårda regler.

– Det finns flera länder i samma kategori som Serbien – bland annat Turkiet och Iran – där man inte har god kontroll över rabiessituationen i landet. Då krävs det att djuret genomgått ett särskilt test som visar att det svarat på en vaccination och börjat producera antikroppar.

Enligt Nada Bosanac var allt i ordning.

– Jag sa att de var registrerade och försäkrade hos Agria i Sverige. Jag garanterade med mitt liv att rabiesvacciner och att allting stämde, det enda var att de hade serbiska och inte svenska pass.

På frågan om Jordbruksverket inte kunde varit pragmatiska och hittat en lösning svarar Erik Ringström:

– Jag kan ju inte uttala mig i enskilda fall. Men man ska tänka på att de här reglerna finns för att skydda djur och människor i Sverige från rabies. Det är en sjukdom som inte går att bota. Det räcker inte att vaccinera ett djur och sen säga att det är säkert. Det är vad jag kan säga på ett allmänt plan.

”Har gråtit i tre dagar”

Men Nada Bosanacs hundar kommer aldrig tillbaka. Vad hon ska göra nu vet hon inte.

– Det var min enda glädje. Den har de tagit från mig. Jag har ingen lust att leva nu längre faktiskt. Jag har gråtit i tre dagar. Mitt hjärta är krossat. De var som mina barn.

Lexi

Följ ämnen i artikeln