Värmebubbla slår mot fjällen: ”Väldigt stor skillnad”

Publicerad 2024-01-07

Efter köldrekord kommer plusgrader.

Ett dramatiskt temperaturskifte väntar i de svenska fjällen.

– Det är en väldigt stor skillnad, säger SMHI:s meteorolog Katarina Andersson.

Trettondagshelgen har bjudit på två raka nationella isdygn och på söndagen kan det bli ett tredje.

Sedan är kylan som bortblåst i fjällen.

En ”bubbla” med värme från nordväst breder ut sig över landet och leder till kraftigt höjda temperaturer. Strax efter köldrekordet på 43,8 minusgrader som uppmättes i Naimakka, Lappand i torsdags.

– Det kommer att bli betydligt varmare i fjällen än de minus 40 som varit. I morgon håller det sig mellan ett par minusgrader på vissa ställen och på kvällen går det över mot plussidan i större delen av Norrland, säger Katarina Andersson.

Mellan norra Norrland och norra Svealand väntar mellan noll och fem plusgrader på tisdag.

Kvikkjokk hade kalla temperaturer första veckan i januari.

Orange varning

Men det svalare vädret betyder inte att det är läge att ge sig ut på fjället. SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället under måndagen och tisdagen.

– Det blir väldigt blåsigt och kraftiga snöfall i princip hela fjällkedjan och det håller i sig en bit in på tisdagen, säger Katarina Andersson.

I de södra delarna av landet ligger kylan kvar ett tag till.

– Det ser fortsatt ut att bli några minusgrader i södra Svealand och Götaland. Det är bara på Gotland och Öland det faller över på plussidan på onsdag. På torsdag ser det ut som att det kan bli en plusgrad eller två i Götaland och Svealand. Då blir det också återigen kallare luft i Norrland.

Skidåkning.

Följ ämnen i artikeln