Larmet inom MP: Partiledningen struntar i unga väljare

Publicerad 2023-12-05

Med ett nytt språkrör och oppositionsrollens friare tyglar ska Miljöpartiet tillbaka till glansdagarna när partiet lockade betydligt fler väljare.

Greta Thunbergs klimataktivister har gett MP kalla handen och unga i allmänhet lockas inte av partiets politik. Nu varnar unga i partiet för att ledningen prioriterar fel frågor.

– Vi har över 25 procent av svenskarnas förtroende i klimat- och miljöfrågor, ändå röstar folk inte på Miljöpartiet, säger Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg.

Miljöpartiet trevar i sin roll som oppositionsparti.

Väljarnas förtroende är lågt, både för partiet och språkrören. Men efter partikongressen, med ett nytt språkrör i spetsen, ska man nu formera en ny offensiv.

Ett stort bekymmer är att unga skyr partiet.

Toppåret 2010 röstade 16 procent av förstagångsväljarna på MP. 2022 låg siffran på fem procent.

– Partiet har en felaktig analys av att vår generation inte går att vinna, säger ungdomsförbundet Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg.

Enligt Rebecka Forsberg saknade partiet en strategi för att locka unga väljare i valet 2022 och ungdomsförbundet fick inte sitta med i valledningsgruppen.

Fokus låg istället på att locka medelålders kvinnor, en grupp som partiet identifierade starkt stöd i.

– Man hade ju valdokumentet med Potentiella Petra, en slags figur. Det var en medelålders kvinna som jobbade inom välfärden eller kultursektorn. Det var den man prioriterade att nå, säger Rebecka Forsberg.

Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom

”Missade totalt högervågen”

Förstagångsväljarna i 2022 års val var mellan 10 och 14 år gamla när MP gick in i en regering för första gången.

Bilden av partiet färgas därmed av den politik som fördes tillsammans med Socialdemokraterna. Partiet fick igenom mycket politik:

reduktionspliktReduktionsplikten innebär att en viss andel av biobränsle ska blandas i fossila bränslen, som bensin och diesel, för att sänka utsläppen från transporter i Sverige., bonus-malus-systemetEtt bonus–malus-system är ett system där miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid ges en bonus, som högst låg den på 70 000 kronor, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt. och Klimatlagen är några exempel.

Samtidigt fick partiet också svälja en hel del politik som man inte ville ha.

Vattenfalls försäljning av brunkolsgruvor i Tyskland, uteblivna snabbtåg och migrationsöverenskommelsen 2015 är några av de kännbara smällarna som MP åkte på och som kan hänga kvar i medvetandet hos unga väljare.

– Man tänkte att Greta-generationen kommer att rösta på oss. Men vår generation är inte en generation av klimataktivister, säger Rebecka Forsberg.

– Partiet missade totalt högervågen och att man behöver jobba för att få vår generation med sig.

I

skolvalet390 120 högstadie- och gymnasieelever röstade i skolvalet 2022. 2022 fick MP 4,7 procent, strax under riksdagsvalet där partiet fick 5,1 procent. Undersökningen Ungdomsbarometern såväl som skolvalet visar att unga framför allt röstar på högerpartier.

Miljö- och klimat hamnar på plats tre i listan på ungas mest prioriterade frågor i Ungdomsbarometern, men en känsla av hopplöshet har börjat gro i den unga generationen.

”Generationen i stort är uppvuxen med en känsla att detta är ett sluttande plan där utvecklingen går åt fel håll. Dock känns ansvar och påverkan ibland långt bort”, slår undersökningen fast.

Hanna Lindqvist är lokalt språkrör för Grön Ungdom Syd. Hon anser att partiet måste lägga om fokus framgent.

– Det är fakta att medelålders kvinnor är vår starkaste väljargrupp, men det betyder inte att vi inte har potential hos unga.

– Det är självklart att vi har den bästa politiken för unga. Därför är det så tråkigt att Miljöpartiet inte vill tro på det. Tyvärr tar man ungas röster för givet bara för att man hade många unga väljare tidigare.

Daniel Helldén valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet på partikongressen i Örebro och Märta Stenevi omvaldes.

”Vi hade en flagga och lite nötter”

Även studentförbundet Gröna Studenter känner en frånvaro från moderpartiet som lett till att det blir svårt att locka potentiella väljare.

– Partiet måste fokusera på unga väljare för att kunna locka dem, säger Markus Barnevik Olsson, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Gröna Studenter.

– Det finns en stor potential, men man tar inte tillvara på den.

Markus Barnevik Olsson minns särskilt en intensiv dag under valrörelsen där partierna kampanjade ute på Stockholms universitet.

– Vänsterpartiet hade Jonas Sjöstedt som stod och delade ut frukost. Vi hade en flagga och lite nötter.

Av Miljöpartiets egna medlemmar är störst andel, omkring 20 procent, mellan 40 och 50 år. Medlemmar mellan 20 och 30 år utgör elva procent.

Partisekreterare Katrin Wissing har startat ett internt reformarbete för att stärka partiorganisationen i hela landet. Det innefattar även ungdomsförbundet.

– Tittar vi på glansdagarna, när vi var som störst, då var också Grön Ungdom som störst. Det går hand i hand, men vi måste verkligen se till att vi hjälper vårt ungdomsförbund att vara ute och möta unga väljare, säger Katrin Wissing.

Partisekreteraren håller med om att varje generation måste förtjänas, men pekar samtidigt på interna målgruppsanalyser som visar att de potentiella väljarna inte främst finns bland unga.

– De här personerna finns i alla åldrar. Det finns ingen större skillnad. Unga väljare delar värderingarna med de äldre. Rent politiskt tror jag inte att vi kan göra så mycket annorlunda för att vara närmare unga, säger Katrin Wissing.

Ungdomsförbundet prioriterar andra frågor än klimat

Miljöpartiet har skakats av ett bråkigt språkrörsval, där Märta Stenevi och det nyblivna språkröret Daniel Helldén hade olika uppfattningar om vad partiet ska prioritera.

Grön Ungdom ville se utmanaren Magnus P Wåhlin som språkrör. Bland annat på grund av hans syn på att partiet måste breddas och fokusera på fler frågor än klimat- och miljö.

Trots att Wåhlin förlorade står Rebecka Forsberg fast vid att partiet bör breddas och att värderingsfrågorna bör prioriteras – för att locka unga.

– Vi tycker att vi ska prioritera antirasism, feminism, migration och HBTQI, säger hon.

– Vi har över 25 procent av svenskarnas förtroende i klimat- och miljöfrågor, ändå röstar folk inte på Miljöpartiet. Så att hur kan man då komma till slutsatsen att ännu mer snack om klimat och miljö kommer att höja siffrorna? Det förstår vi inte.

Magnus P Wåhlin.