Misstanken: Släkting till Rävens sambo skulle skjutas

Publicerad 2023-11-26

Pojken ska ha knackat på hemma hos sin tilltänkta måltavla.

Med munskydd och en pistol i handen ställer sig den misstänkte 17-åringen utanför bostaden redo att skjuta en släkting till Rawa Majids sambo.

– Jag tänker att detta är sista dagen jag får träffa mina barn, säger mannen i förhör.

Mitt i natten den 13 september kommer ett larmsamtal från en kvinna i Uppsala in till polisen.

– Jag har en revolverman utanför min ytterdörr, säger hon.

Via bostadens övervakningskamera ser hon hur en beväpnad och maskerad pojke försöker ta sig in i bostaden, där hon bor med sin make och deras dotter.

Maken har pekats ut som misstänkt måltavla eftersom han har en koppling till Rawa Majids flickvän. Trots att mannen knappt haft kontakt med Rawa Majids flickvän så har hans namn spritt sig i Foxtrotnätverket.

Nu kan han stå i tur att mördas. Han är en av många anhöriga som drabbats bara för att de på något sätt har en koppling till Foxtrotnätverket. Skälet till dåden har varit den uppmärksammade splittringen mellan Rawa Majid och hans tidigare högra hand, Ismail Abdo.

Ismail ”Jordgubben” Abdo till vänster. Rawa ”Kurdiska räven” Majid till höger.

På övervakningsfilmen ses en ung man knacka på bostadens dörr. Sedan trycker han på ringklockan och försöker locka ut familjen.

Han står med vapnet höjt mot ytterdörren, rör sig fram och tillbaka, kastar sten mot bostaden.

De boende inne i huset säger sig ha hört skott utanför.

”Var orolig”

De anhöriga visste att de var utsatta, eftersom de, efter Foxtrotsplittringen, läst i media om hur gängen gett sig på anhöriga.

– När man följt i media att de splittrats och att de gett sig på anhöriga och efter att vi såg nyheterna från förra skjutningen i Stenhagen så blev jag lite orolig. Då kände jag att det var nära, berättar en i familjen i förhör.

Den utpekade måltavlan har i förhör berättat att han trodde att det var hans sista dagar i livet. När han fick frågan vad han tänkte när det knackade på dörren svarade han:

– Nu händer det och jag tänker att det är sista gången jag får träffa mina barn.

Rawa Majid, ledare för Foxtrotnätverket.

Några dagar tidigare hade ungdomarna som misstänks ha tagit på sig morduppdraget – en 19-årig man och en 17-årig pojke – åkt från Malmö till Stockholm.

De ska ha fått information om familjen och instruktioner om vad de skulle göra från via anonyma chattar.

Bakom aliaset ska en ung man från Malmö finnas, som misstänks vara inblandad i skjutningen av 19-årige Giovanni i Vasastan i Stockholm.

Den misstänkte 17-åringen fångades på en övervakningskamera.

Svarar ”ingen kommentar”

Några skott avlossas aldrig mot bostaden och polisen är snabbt på plats där de griper 17-åringen.

Åklagaren Johan Strömbäck leder utredningen där det nu väckts åtal.

– Han är misstänkt för att ha varit på adressen och att ha fått i uppdrag att åka dit och skjuta någon. Och där hade vi som tur var en film från en övervakningskamera. Så han blev gripen på plats och sedan är det en medhjälpare som är åtalad för att ha skjutsat honom.

Pojken berättar att han är från Malmö och när polisen frågar vad han gör i området svarar 17-åringen att ”han är ute och går”. När han får samma fråga igen säger pojken att han vill prata med sin advokat.

I förhör får den misstänkte 17-åringen flera frågor om sitt liv och vad han skulle göra i Uppsala bland annat.

Svaret är genomgående ”ingen kommentar”.

FL: Går du i skola?

Ingen kommentar.

FL: Vad gör du om dagarna?

Ingen kommentar.

FL: Har du någon vapenvana?

Ingen kommentar.

I offentliga handlingar som Aftonbladet har tagit del av framgår det att 17-åringen har varit misstänkt för flera brott och även åtalad för medhjälp till mordförsök – ett brott som han senare frikändes från.

I en förvaltningsrättsdom från 2022 uttrycks en oro för pojken och att han vistas i kriminella miljöer.

”Vidare framgår att NN, med anledning av konstaterad och misstänkt kriminalitet, har varit föremål för sådan upprepad och allvarlig oro från polisens sida att myndigheten valt att inkludera honom i ett projekt i vilket polisen kommer att rikta särskild uppmärksamhet mot honom i syfte att försöka bryta hans negativa utveckling.”

Misstänkt för mord

I samband med en telefontömning som görs leder spåren även till 19-åringen som blir misstänkt för medhjälp till försök till mord.

Även den 19-åringen är misstänkt för inblandning på mordet på 19-årige Giovanni.

Det mordet inträffade samma dygn som det planerade dådet mot släktingen till Rawa Majids flickvän i Uppsala.

19-åringen.

I förhör har 19-åringen berättat att han skulle transportera narkotika från en adress till en annan och få en viss summa pengar för det. När förhörsledaren frågar vem som gett 19-åringen uppdraget vill han inte kommentera det.

Martin Larsson är 19-åringens advokat.

– Han förnekar brott och kommer att redogöra för sina förehavanden
närmare i samband med förhandlingen. Men i korthet så har han inte haft
någon vetskap om att det har skjutits, säger Martin Larsson.

Åtalet som nu väckts är det första som rör dåden i den senaste våldsvågen, som framför allt kretsade kring den interna konflikten inom Foxtrotnätverket.

Aftonbladet har sökt 17-åringens advokat utan framgång. Aftonbladet har även varit i kontakt med familjens målsägandebiträde som inte vill kommentera händelsen i nuläget.