Boende om dödsskjutningen: ”Mannen är någons son”

Uppdaterad 2024-03-13 | Publicerad 2024-03-12

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl sent på måndagskvällen i Kristianstad.

Mordet inträffade mitt i ett bostadsområde med många barnfamiljer.

– Jag hörde fem eller sex skott. Det kändes som om det var väldigt nära, säger Nanna, som bor i området.

En brun polishund springer med nosen i marken. Den söker av gräsmattan mellan husen i bostadsområdet vid Vemmenhögsgatan i stadsdelen Gamlegården.

Vid 10-tiden på tisdagsmorgonen avrundar polisen sitt arbete. Hunden hoppar in i bagageutrymmet på en av bilarna och de två patrullerna kör iväg.

Polisen undersöker koppling till skjutnigen i Malmö.

Efteråt syns inte ett spår av den dödsskjutning som inträffade sent på måndagskvällen. Då miste en ung man livet efter att en okänd gärningsman öppnat eld i bostadsområdet.

– Jag hörde fem eller sex skott. Det kändes som om det var väldigt nära, säger Nanna som är ute och rasar sin hund på tisdagen.

Första dödsskjutningen på länge

Gamlegården i Kristianstad klassas som ett utsatt område och har haft problem med en del kriminalitet. Den senaste tiden har det däremot varit lugnare. Nanna har bott 12 år i området och har märkt av förändringen.

– De senaste tre åren har det varit lugnt. Men nu hände detta. Det är inte bra. Men jag känner mig ändå trygg med att bo här, säger Nanna.

Flera som bor i området hörde skotten och larmade polisen.

Mohamed Yosuf, som bor i området trodde först att det var ett ljud från hans mobiltelefon när han hörde de höga smällarna.

– Jag lagade mat och hade tiktok på. Då hörde jag fyra eller fem smällar. Min första tanke var att det var något i telefonen som lät. Men när jag såg blåljusen lite senare förstod jag, säger Mohamed Yosuf.

Nanna rastar hunden i området under tisdagen.

”Är någons son”

Precis som grannen Nanna har han upplevt att området varit lugnt på sistone. Därför kom dödsskjutningen som en chock för honom.

– Det är hemskt. Detta är ett område med många barnfamiljer. Jag har bott här fyra år och det har aldrig hänt något precis här, säger Mohamed Yosuf.

En kvinna som bor med sin man och barn cirka 70 meter från brottsplatsen säger till Aftonbladet att hon tycker att det är fruktansvärt.

– Först tänker man att det är gängrelaterat. Men även om det är en gängskjutning så måste man tänka att den här mannen är någons son, kanske någons pappa. Det är hemskt, säger hon.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel i Blekinge och nordöstra Skåne uppger att den mördade mannen var i 20-årsåldern. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha träffats av två skott.

– Han är känd av polisen men inte för någon grov kriminalitet, säger Robert Loeffel.

Poliser på plats i Kristianstad.

Undersöker koppling till annan skjutning

Han berättar att boende ringde polisen kort efter att skotten föll. Fler av dem hade också sett en man ligga på marken.

När polis kom till platsen inleddes en jakt på den misstänkte mördaren. Området spärrades av, polisen sökte efter gärningsmannen med hundar och skickade upp drönare. Men utan resultat.

– Ingen har frihetsberövats ännu, säger Robert Loeffel.

En dryg timme efter dödskjutningen sköts en man i 30-årsåldern i stadsdelen Gullvik i Malmö. Mannen överlevde men blev allvarligt skadad. Polisen utesluter inte att det kan finnas en koppling mellan de två skjutningarna.

– Vi måste så klart undersöka om det kan finnas någon koppling mellan de två ärendena. Det är relativt nära i tid och geografiskt, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

Följ ämnen i artikeln