Säkerhetsmöte om gängvåldet: "Kan bli värre"

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2023-10-02

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm. Arkivbild.

Lägesbilden var dyster när Nationella säkerhetsrådet diskuterade den pågående våldsspiralen.

– Det kan till och med komma att bli värre innan det blir bättre, säger Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm till TT.

Dagordningen för måndagseftermiddagens sammanträde kastades på kort tid om. Högst upp på agendan: den inre säkerheten, med anledning av de senaste veckornas eskalerande gängvåld.

På plats fanns flera statsråd, rikspolischefen Anders Thornberg, chefen för operationsledningen inom Försvarsmakten Carl-Johan Edström och Björn Lyrvall, generaldirektör vid Försvarets radioanstalt (FRA).

Kan pågå ”under lång tid”

– Vi fick en mycket detaljerad lägesuppdatering som beskrev omfattningen av problemen på operativ nivå och vilka åtgärder som polisen nu vidtar och vilka behov de har framåt, säger Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare.

Det nationella säkerhetsrådet tar inga beslut, utan finns till för informationsdelning och samordning. Och den gemensamma lägesbilden över våldet är inte ljus. Det finns inga snabba lösningar och det kan bli värre innan det blir bättre, konstaterar Henrik Landerholm.

– Det finns risk att det pågår under lång tid trots alla de åtgärder som regeringen nu vidtar och planerar, säger han.

”Ett antal attentat” har kunnat avvärjas under september, säger Landerholm utan att gå in på några detaljer.

Åtgärder bereds

Regeringen har bett Försvarsmakten om hjälp med att stävja gängvåldet, men vad försvaret får göra i sådana situationer begränsas av lagen.

Landerholm kan av sekretesskäl inte ge svar på om det kom fram under mötet vad exakt Försvarsmakten kommer att bidra med.

– Men möjligheten finns inom befintligt regelverk och ytterligare åtgärder är inom beredning i Regeringskansliet, säger han.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sade i förra veckan till TT att försvaret bland annat kan bistå med dataanalys, expertis om sprängmedel, helikopterstöd, riskbedömning samt it-forensiskt arbete.

Överbefälhavare Micael Bydén deltog inte vid mötet, till skillnad från vad som tidigare rapporterades. Skolministern, socialtjänstministern, socialministern och migrationsministern deltog, vid sidan om de statsråd som alltid är kallade.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln