Svenska Lovisa, 25, ihjälkörd i USA – familjens kamp för rättvisa

Publicerad 2023-09-17

”Det är hemskt och känns fruktansvärt orättvist”, säger Maja Cronhamre om dottern Lovisas död.

Svenska Lovisa Arnesson-Cronhamre skulle doktorera i fysik på universitetet i USA.

Nu sitter en 20-årig körkortslös student häktad misstänkt för att ha kört ihjäl henne – och polisen befarar att han ska fly om han släpps.

– Hon är min äldsta dotter, men också min bästa vän, säger mamman Maja.

På tisdagskvällen var Lovisa Arnesson-Cronhamre, 25, ute och joggade på universitetsområdet Penn State.

Hon och hennes brittiske pojkvän hade flyttat in för en knapp månad sedan. De hade fem år bakom sig i Glasgow där Lovisa i juni tog examen i astrofysik. Nu skulle hon ta sin doktorsexamen i Pennsylvania.

Men när Lovisa sprang längs Park Avenue kom en BMW M3 i hög hastighet på den blöta vägbanan. Övervakningskamerorna visar att bilen färdades i fel fil och gjorde en skarp vänstersväng upp på trottoaren.

Lovisa fördes till sjukhus med allvarliga skador i hjärnan och nacken, men hennes liv gick inte att rädda.

Tidigt på onsdagsmorgonen fick mamma Maja Cronhamre beskedet hemma i Örebro.

– Det är väldigt svårt att ta in, jag tänker att kroppen skyddar en lite. Det är hemskt och känns fruktansvärt orättvist. Hon gjorde inget fel, säger hon.

Polisens oro

Föraren Ahmed Alqubaisi, 20, greps och häktades misstänkt för mord, dråp och vårdslöshet i trafik. Han saknade körkort och var avstängd från universitetet sedan tidigare, enligt College State Police.

– Han körde i en högre hastighet än vad som anses säkert i området, säger polisen i ett uttalande.

Alqubaisi är född i Förenade Arabemiraten och har inga band till Pennsylvania. Han har tidigare nekats borgen då polisen befarar att han ska fly.

Lovisas familj hemma i Sverige har nåtts av uppgifter om att 20-åringen nu får hjälp av ett flertal advokater inför häktesförhandlingen 27 september där det ska beslutas om han kan friges mot borgen.

– Han har en väldigt rik pappa som skickat en massa advokater. För dem är pengar ingenting. De kan betala vad som helst, säger Maja Cronhamre och fortsätter:

– Lovisas fästman har kontaktats av en massa personer. Jag vet inte om det är advokater, men privata utredare som försöker få fram information som kan hjälpa mannens sak.

Ahmed Alqubaisi är misstänkt för mord, dråp och vårdslöshet i trafik.

”Min bästa vän”

Nu har familjen startat en namninsamling på hemsidan ”Justice for Lovisa”. Listan ska skickas till domaren i fallet för att förhindra att han släpps.

Maja Cronhamre säger att hon aldrig kommer att få sin dotter tillbaka, men hoppas att namninsamlingen ska bidra till att Lovisa får upprättelse.

– Det finns ingen mer intelligent, målmedveten och varm person. Hon är min äldsta dotter, men också min bästa vän, säger hon och fortsätter:

– Hon har börjat tävla i styrkelyft de senaste åren och det kändes hemskt att inse att min dotter var starkare än jag. Men hon är så all in, det hon bestämmer sig för att göra blir hon bäst på.

Via insamlingen hoppas familjen att Lovisa får upprättelse.

Följ ämnen i artikeln