Nedtonat firande i Ryssland – ställer in parader och förbjuder vattenskotrar

Publicerad 2023-05-09

Det årliga firandet av segerdagen i Ryssland ser ut att bli något nedtonat.

Flera ryska städer har ställt in sina militärparader med hänsyn till säkerheten.

Nu införs även en del ovanliga säkerhetsåtgärder, då både vattenskotrar och drönare förbjuds.

Firandet av segerdagen den nionde maj brukar vara påkostat med militärparader över hela Ryssland. Till följd av säkerheten ser årets firande ut att bli mindre än vanligt.

Dagen firas till minne av Nazitysklands kapitulation 1945. Firandet har blivit en viktig del i Putins försök att bygga upp den ryska identiteten. De stora paraderna har blivit en chans att visa upp rysk millitär styrka.

Inför i år har säkerheten höjts, flera firande har ställts in och några ovanliga förbud införts, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Anhängare till kommunistpartiet firade segerdagen redan under måndagen.

I Sankt Peterburg, en stad full av kanaler, har bland annat vattenskotrar förbjudits från att användas under firandet. Drönare och olika samåkningstjänster kommer inte heller att tillåtas i en del ryska städer.

Ställer in parader

För första gången på flera år har mer än 20 städer ställt in sina parader. Regionala myndigheter hänvisar till ospecificerade ”säkerhetsproblem”. Firanden i Sibirien har även ställts in, långt ifrån frontlinjerna i Ukraina.

Om besluten att inte genomföra paraderna tagits i samråd med Kreml är oklart.

Ballistiska missiler på väg mot Röda torget under generalrepetitionerna i helgen.

Redan i april meddelade guvernören i regionen Belgorod, som gränsar till Ukraina, att de ställer in sin parad, rapporterar The Guardian.

– Det kommer inte bli någon parad. Detta för att inte provocera fienden med en stor mängd millitär utrustning och personal i centrala Belgorod, sa guvernören Vyacheslav Gladkov.

Vladimir Putin vid firandet av segerdagen för ett år sen.

Flera internationella ledare på plats

The Guardian rapporterar även att Ryssland övervägt att ställa in delar av paraderna. De moment som innehåller flygplan och helikoptrar har varit i riskzonen. Dels på grund av säkerhetsaspekten men även då det råder brist på tränade piloter.

Länge verkade det som att endast en internationell ledare skulle delta i firandet i Moskva – Kirgizistans president Sadyr Japarov. Under måndagen visade det sig dock att fler ledare kommer att närvara i Moskva under tisdagen, rapporterar The Moscow Times.

Presidenterna från Belarus, Kazakstan, Tadzjikistan, Uzbekistan och premiärministern från Armenien meddelade att de kommer delta i firandet på Röda torget.

Följ ämnen i artikeln