Hiss stoppas efter tillbud på byggarbetsplats

TT

Publicerad 2023-12-18

Peab bekräftar att det skett en incident med en hiss på en byggarbetsplats i Göteborg. Arkivbild.

Ett tillbud med en hiss har inträffat på en byggarbetsplats i Göteborg.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten har den rasat flera våningar. Två personer befann sig i hissen, men ingen kom till skada.

Peab, som är ansvarig entreprenör, bekräftar att en incident ägde rum på måndagsmorgonen, men uppger att hissen inte föll utan bromsade in hastigt.

”Två personer befann sig i den aktuella hissen när säkerhetssystemet aktiverades och det blev ett så kallat driftstopp. Vi förstår att det hastiga stoppet upplevdes som obehagligt och vi kommer tillsammans med hissleverantören utreda orsaken till stoppet”, skriver Peabs kommunikatör Maria Wilund till TT.

Hissarna kontrolleras

Det handlar om en personhiss inne i husbygget, och Peab har beslutat att hissen ska hållas stängd till dess att den kontrollerats. Samtidigt undersöks samtliga hissar av samma typ på andra byggprojekt.

”Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av händelser, säkerheten hos oss på Peab är alltid viktigast. Våra interna rutiner vid allvarlig händelse är aktiverad”, skriver Maria Wilund.

”Folk är skärrade”

Fackförbundet Byggnads presstalesperson Peter Gustafsson säger att händelsen är oroväckande med tanke på förra veckans hissolycka på en arbetsplats i Sundbyberg.

– Det är väldigt anmärkningsvärt att det händer en vecka efter att fem personer dog i en bygghiss. Det är som att allt händer på en gång. Man kan bara gissa att folk är skärrade när det gäller hissar, men den här typen av hiss är helt annorlunda, säger han till TT.

”Idiotsäkra”

Personhissar, som ska tas i bruk när fastigheterna är färdigbyggda, används också för att transportera arbetare och lättare material under byggtiden.

– Den här typen av hissar känns mycket säkrare än bygghissar som går utanpå fasaden. Det är ju hissar som ska användas i husen när de är färdiga. De ska vara idiotsäkra, säger Gustafsson.

Tidigare incident

Peab bekräftar att det inträffade en säkerhetsincident med en hiss av samma märke på deras byggnadsprojekt i Partille i slutet av november.

Den gången utlöste en felmonterad servicestege ett tekniskt fel och hissen bromsade in kraftigt. Personen i hissen tappade balansen men skadades inte.