Kristerssons svar på kritiken: Medborgarskapet spelar en mycket viktig roll

Publicerad 2024-01-10

Ulf Kristersson slår ifrån sig kritiken om att han splittrar landet.

Medborgarskap är den yttersta symbolen för lojalitet med Sverige, anser han.

– Är man inte beredd att försvara svensk demokrati och vårt sätt att leva ska man naturligtvis inte heller bli svensk medborgare.

Socialdemokraterna kräver att Ulf Kristersson (M) förklarar sig efter talet på försvarskonferensen Folk och försvar. I talet tog Kristersson upp det svenska medborgarskapet kopplat till viljan att försvara Sverige – något som S ser som splittrande.

– Han pratar om människor som har svenskt pass som en resehandling och som inte är beredda att försvara vårt land. Vad grundar han det på? sa S-ledaren Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Även Morgan Johansson, partiets utrikespolitiska talesperson, är kritisk.

– Han riktar sig till de svenskar med invandrarbakgrund som sökt medborgarskap och som har fått det. Han sår misstro kring deras försvarsvilja, det har han inget som helst belägg för, sa han i SVT:s Aktuellt.

Statsminister Ulf Kristersson.

Medborgarskap är ingen formalitet

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson för en intervju, men han är inte tillgänglig. Statsministern svarar dock på skriftliga frågor om uttalandet. Han säger att hans poäng var att belysa att med det svenska medborgar­skapet kommer också långtgående skyldigheter – bland annat att försvara vårt land och våra värderingar.

– Det gäller alla, oavsett om du är född här eller flyttat hit. Nu befinner vi oss i ett mycket allvarligt säkerhetsläge, och jag är inte säker på att alla tänkt igenom innebörden av detta. Att bli svensk medborgare ska inte vara en formalitet, utan ett resultat av att man verkligen vill omfattas av alla rättigheter och alla skyldigheter, säger Kristersson.

Hur bemöter du kritiken att du ställer grupp mot grupp och splittrar landet?

– Det är precis tvärtom. Jag vill ha mer social samman­hållning i Sverige, att alla ska kunna samlas bakom vår liberala demokrati och toleranta värderingar.

– Kriget mot Ukraina lär oss att det är oerhört viktigt att bygga gemensam försvarsvilja. I detta spelar medborgarskap en mycket viktig roll, för det är den yttersta symbolen för lojaliteten med Sverige.

Måste vara beredd att försvara Sverige

Måste man vara beredd att försvara Sverige, vår demokrati och vårt styrelseskick med sitt liv för att kunna vara svensk medborgare?

– Det finns många sätt att bidra till försvaret av Sverige, men med medborgarskapet kommer inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Är man inte beredd att försvara svensk demokrati och vårt sätt att leva ska man naturligtvis inte heller bli svensk medborgare.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.