Polisfacket kräver kriskommission

Publicerad 2023-06-12

Polisförbundet kräver att regeringen tillsätter en nationell kriskommission för att stoppa den eskalerande gängkriminaliteten.

–Det måste till en samling nu, helgens händelser var ytterligare ett steg mot en väg som ingen vill ha, säger förbundsordförande Katharina von Sydow till TT.

Efter den senaste tidens skjutningar i Stockholmsområdet, där bland annat en 15-årig pojke och en 45-årig man har dött, kräver nu Polisförbundet att regeringen agerar och tillsätter en nationell kriskommission.

– Det måste till en samling nu, helgens händelser var ytterligare ett steg mot en väg som ingen vill ha, säger förbundsordförande Katharina von Sydow till TT.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

Polisförbundet vill att samtliga riksdagspartier ska ingå i kommissionen och ta fram en handlingsplan.

– Vi behöver verkligen kraftsamla i hela samhället. Det räcker inte med polisen, säger von Sydow.

Man är också kritisk till hur partierna har agerat med ”munhuggning och positionering” kring gängkriminaliteten.

– Generellt talar man om vad de andra inte har gjort. Vi kommer ingenstans den vägen. Vi behöver sitta ner tillsammans och tala om vad vi ska göra framåt, säger von Sydow till TT och uppmanar:

– Sitt ner allihop tillsammans. Det är den samlade kunskapen som kan föra oss framåt. Inte att man försöker ta politiska poäng på att vi har en extremt allvarlig situation. Det är regeringen som kan ta initiativet, de har mandatet att samla.

Följ ämnen i artikeln