Kallare dagar väntas: ”Väldigt blåsig helg”

Publicerad 2023-10-06

September bjöd på värme och sol men nu väntas kallare dagar.

Under helgen blir det både snö och hårda vindar.

– Nu kan man säga att hösten är här med hösttemperaturer, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Även de sista dagarna av september bjöd på vackert väder och temperaturer över det normala i flera delar av landet. Men nu är höstkylan här med regn, snö och vind.

– Under fredag passerar ett nederbördsområde över landet. Det ger regn över större delen av landet och snö i fjällen, säger Hanna Winge meteorolog på Klart.

Det blir blåsigt i helgen.

Solig men kall helg

– Till lördagsmorgonen lämnar de sista regndropparna och resten av helgen ser ut att bli solig men även blåsig och relativt sval med temperaturer kring 10 grader i söder och cirka 5 grader i norr.

Ännu mer ostadigt väder väntas under nästa vecka.

– Måndag ser ut att bli mulen med regn i Götaland och Svealand medan de västra delarna av Norrland får snö och molnen kommer ligga kvar över tisdagen.

Men det kan bli soligt och varmt igen i Götaland.

– Till onsdag väntas varmare luft komma in söder ifrån med upp mot 17-18 grader i Götaland. Men när den varmare luften i söder möter den kalla luften i norr kan det bli en hel del regn. Det är dock än så länge osäkert.

Gula vädervarningar

SMHI har utfärdat vädervarningar över kustområdena.

– Det kommer vara rejält blåsigt imorgon längs hela den svenska kusten. Det kan skapa problem för fritidsbåtar, bra att hålla koll på sin båt om man fortfarande har den i hamn, säger Winge.

Det kan till och med bli snöigt på vissa håll.

Följ ämnen i artikeln