Kraftigt regn orsakade översvämningar på flera håll

Publicerad 2023-08-13

Ett kraftigt regnoväder drog in över landet under natten.

Från flera håll kommer det nu larm om översvämmade vägar och källare.

– Under dagen kommer det röra sig norrut. Vid midnatt förväntar jag mig att bara norra Norrland som berörs, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Örebro, Skaraborg och Östergötland, regnovädret som slog till under natten har orsakat problem på flera håll.

– Det har kommit kraftiga skurar över norra Götaland och centrala delar över Svealand under natten, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI har det kommit någonstans mellan 30-50 millimeter regn.

– Men det varierar så klart på sina håll, säger Erik Höjgård-Olsen.

I Lidköping har flera källare svämmat över och en bil har fastnat vid en viadukt bland annat. I Örebro har räddningstjänsten fått omkring 100 larm under natten och morgonen. Flera vägar är fyllda med vatten.

– Jag jobbade under natten och kunde inte ens ta mig fram överallt, säger en person som bor i Örebro till Aftonbladet.

Bil fast i viadukt efter nattens skyfall i Lidköping.

Rör sig norrut

Regnovädret drog in över västkusten under gårdagen och rör sig nu norrut under dagen. Under förmiddagen ligger det strax norr om Gävle och längs kusten, men även en bit inåt landet.

– Det kommer under dagen att röra sig norrut och vid midnatt förväntar jag mig att bara norra Norrland berörs. Successivt kommer även intensiteten i nederbörd att minska.

Troligtvis kommer Norrland inte att drabbas av samma mängder nederbörd som de södra delarna av landet. Enligt SMHI kan det komma uppemot 10 millimeter på sex timmar.

”Vanlig sommarskur”

Trots de många problem och översvämningar som regnet orsakat menar Erik Höjgård-Olsen att det bara är en vanlig sommarskur som drabbat landet.

– Det är ju absolut stora mängder, men det är inget som är ovanligt för sommarskurar. Det som varit ovanligt är ju att det varit en regnig sommar, och vi har höga flöden som gjort marken mättad.

Han tror att nattens regn bara hade ”beskrivits som skurar” om det inte vore för att marken är mättad, vilket han ha varit orsaken till nattens översvämningar.

Måndag – en dag för återhämtning

Under morgondagen kan det komma lite mer regn, men enligt SMHI kan det bli en något lugnare dag.

– Just nu känns det som att måndagen kan bli lite av en mellandag där vi får återhämta oss lite. Det kan blidas lite dis och dimma.

I landskapen runt Östersjön och längs Norrlandskusten kan det dock komma att bli lite sol.

– Det kan generellt bli lite soliga stunder, även om det men komma någon lokal och lätt skur som passerar. Det blir en dag för lite återhämtning, säger Erik Höjgård-Olsen.

Följ ämnen i artikeln