SKR: Viktigt att pengarna kommer snabbt

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-03-04

Anders Henriksson (S), ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR). Arkivbild.

De extra miljarderna till vården som regeringen utlovat är ett ”välkommet tillskott”, enligt SKR.

– Nu är det viktigt att pengarna betalas ut, helst i morgon, säger Anders Henriksson (S), ordförande i SKR.

De sex miljarder extra som regeringen kommer att ge regionerna i vårändringsbudgeten ska framför allt gå till att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Anders Henriksson (S), ordförande i organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) är glad över beskedet.

– Vi har krävt tidiga besked om tillskott och det fick vi nu. Nu är det viktigt att att pengarna betalas ut, helst imorgon, säger han.

SKR har tidigare presenterat beräkningar om att regionerna, går med 24 miljarder i underskott 2024. På frågan om de sex miljarderna räcker svarar Anders Henriksson att de är ett välkommet tillskott.

– Men det betyder inte att regionerna inte behöver vidta andra åtgärder. De gör det redan och kommer att fortsätta att göra det. Alla regioner tittar på hur de kan effektivisera och hitta nya smarta sätt att arbeta. Men sätter patientsäkerheten och personalen arbetsmiljö högst, säger han.

Under pressträffen lyfte både Ulf Kristersson och näringsminister Ebba Bush (KD) att regionerna måste fokusera mer på sin kärnverksamhet. Samtidigt ska regeringen stärka den ekonomiska granskningen av regionerna.

– Jag vet inte mer än vad som sades på pressträffen om vad det innebär, men regionerna jobbar ständigt med att effektivisera och möta framtidens behov.

Regeringens vårändringsbudget presenteras i sin helhet den 15 april.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln