Tak har rasat in på köpcentrum

MSB skickar specialister

Publicerad 2024-03-03

Brandbilen rycker ut i Östersund.

Taket har rasat in i en Intersport-butik i Östersund.

Flera personer befann sig i butiken och tre personer har förts till sjukhus.

– Det bara började skaka i hela byggnaden, säger Kajsa som var i butiken intill.

Larmet om raset kom klockan 11.34 på söndagen. Flera enheter från polis, räddningstjänst och ambulans skickades till handelsområdet i Lillänge.

Människor fanns både i och utanför Intersport-butiken när taket kollapsade.

– Just nu pågår ett intensivt arbete på plats. De håller på att evakuera fastigheten, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisen i region Norr, kort efter larmet.

I byggnaden finns flera butiker och alla har utrymts.

– Det är taket på en av butikerna som har rasat in. Det ska ha funnits personer i den aktuella butiken som vi lyckats få ut och det ska finnas andra som tagit sig ut själva, säger Mikael Lundberg, vakthavande befäl vid räddningsregion Norrland.

– Det här är en allvarlig händelse eftersom det fanns personer i lokalen när taket rasade. Vi jobbar nu med att få en lägesbild om det finns några människor kvar där inne eller inte. Vi har inga uppgifter om det rent konkret men det går inte att utesluta eftersom vi inte sökt igenom allt ännu.

Även fjällräddare med hund har varit på plats vid köpcentrumet under räddningsinsatsen.

– De är inne med hund för att söka om någon är kvar i byggnaden, säger Marie Andersson vid polisen.

Polishelikopter har också använts under eftermiddagen, bland annat för att dokumentera platsen.

Regionen ligger i stabsläge

Räddningstjänsten gjorde ett första sök i butiken och backade sedan ut på grund av rasrisken.

– Vi har varit i butiken och får ta ett steg tillbaka och göra en riskbedömning om och hur vi kan fortsätta. Jag tror inte vi har personal i byggnaden nu, säger Mikael Lundberg vid lunchtid.

Efter olyckan gick region Jämtland Härjedalen först upp i förstärkningsläge. Men därefter fattades beslutet att gå ner till stabsläge, den lägsta beredskapsnivån inom sjukvården.

– Det är tre vuxna som är lindrigt skadade, säger Thomas Jarnehill, kommunikatör på regionen.

Det är i nuläget oklart om fler personer kommer att behöva sjukvård.

Flera team inkallade

Enligt Aftonbladets uppgifter ska man också ha kallat på förstärkning från Stockholm. Flera enheter som är specialiserade på rasolyckor ska nu vara vara på väg till Östersund. Framkörningstiden ska dock vara flera timmar.

Även enheter från den norska räddningstjänsten har kallats in, enligt uppgifter. MSB bekräftar att man kallat in förstärkning – något som är rutin vid denna typ av händelser.

– I det här fallet har man haft kontakt med Östersund och de har begärt förstärkning i form av byggnadsingenjörer. Vi har skickat två team och två hundekipage för att bistå ifall man behöver sökas igenom i byggnaderna, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

Lavinhund har markerat i snön

Vid 15-tiden hade fjällräddare sökt igenom platsen. Ingen personer har hittats, men en av fjällräddarnas hundar har markerat i snön som rasat in i byggnaden, rapporterar P4 Jämtland.

Räddningsinsatsen pågår fortfarande under eftermiddagen. Kommunen har även upprättat krisstöd med anledning av takraset.

– Ingenting tyder på att någon är kvar, men vi kan inte heller helt och håller säga att det inte är så. Vi måste säkra byggnaden så att vi säkert kan vara kvar och söka vidare, Anders Lögdahl, mediebefäl på räddningstjänsten.

”Trodde det var en jordbävning”

Kajsa jobbade i grannbutiken och kände tydligt när taket rasade.

– Det bara började skaka i hela byggnaden. Min första tanke var jordbävning, säger hon.

Hon hörde dån och buller, och fick tillsammans med sin kollega ta sig ut ur byggnaden med alla kunder.

– Det var inte jättemånga kunder där då, men jag kände med hela ryggmärgen att nåt var fel och att alla måste ut. Men det gick lugnt till.

Väl utanför byggnaden förstod de vad som hade hänt.

Kändes det tryggt när du kom ut?

– Nej, man vet ju inte vad som orsakat det eller om någon är skadad, säger Kajsa och fortsätter:

– Jag blev chockad, säger hon.

Stor insats vid Intersport.