Tesla får ut sina registreringsskyltar

Publicerad 2023-11-27

Tesla får hämta ut sina registreringsskyltar hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter.

Om inte Transportstyrelsen går med på det inom sju dagar väntar böter på en miljon kronor, beslutade Norrköpings tingsrätt på måndagseftermiddagen.

– Det stämmer att det har kommit ett beslut där de bifaller Teslas talan, säger advokat Johannes Ericson till Aftonbladet.

Tesla lämnade via sin svenska advokatbyrå Setterwalls in två stämningsansökningar på måndagen, mot Transportstyrelsen och PostNord.

I stämningsansökan mot Transportstyrelsen – som skickades in till Norrköpings tingsrätt – krävde Tesla också att interimistiskt, det vill säga tillfälligt, få ut de registreringsskyltar som Transportstyrelsen har förbjudit tillverkaren Scandinavian Motorcenter att lämna ut direkt till Tesla.

På måndagseftermiddagen biföll Norrköpings tingsrätt Teslas begäran:

– Ja, det stämmer att det har kommit ett beslut där de bifaller Teslas talan, säger advokat Johannes Ericson på Setterwalls advokatbyrå.

Vad bifaller de?

– De bifaller det interimistiska yrkandet. De säger att Transportstyrelsen ska lämna samtycke till att Tesla får hämta upp registreringsskyltarna från tillverkaren av registreringsskyltar.

Vid ett vite av 1 miljon kronor?

– Just det, det stämmer. Inom sju dagar.

Vad tycker du om beslutet från Norrköpings tingsrätt?

– Jag har inga kommentarer vad gäller beslutet. Tesla får stå för eventuella kommentarer kring beslutet, säger Ericson.

I stämningsansökan mot PostNord, inskickad till Solna tingsrätt, krävde Tesla också ett interimistiskt beslut om att PostNord ska lämna ut försändelserna med registreringsskyltar till Tesla.

Advokat Johannes Ericson säger att Solna tingsrätt inte meddelat något beslut i frågan:

– Inte ännu, säger Ericson.

Under måndagskvällen skrev Tesla följande kommentar till Sveriges Radio Ekot:

”Det är glädjande att Tesla i och med detta beslut kan fortsätta att leverera nya bilar till våra kunder.”

”Vi på Transportstyrelsen behöver nu analysera beskedet och bedöma vad detta får för konsekvenser för oss och vilka åtgärder som skulle kunna behöva vidtas för att verkställa beslutet. Det är i nuläget för tidigt att säga exakt vad det skulle innebära”, skriver Transportstyrelsen i en kommentar till Aftonbladet.