De sprängde kvarter efter kvarter i Gaza

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-04-30

Kvarter efter kvarter slås i spillror. Israeliska soldater poserar och firar.

Ett enskilt förbands framfart i Gaza följs i en granskning, där sprängningar av hela bostadsområden tycks sakna uppenbara motiv.

”Vi har blivit beroende av explosioner”, rapporterar gruppen hem.

En abrupt smäll får soldaterna i filmklippet att skaka till, innan de ler in i kameran. Bakom dem stiger ett väldigt moln av damm.

Klippet är ett av flera som de israeliska militärerna i ingenjörsförband 8219 har spelat in vid storskaliga detonationer under några månader i Gaza.

Den granskande journalistorganisationen Bellingcat har följt förbandet genom soldaternas egen dokumentation – och förstörelsen genom bland annat satellitbilder.

Lägenhetshus i rök

I förbandets första kända operation i kriget, i mitten av november, totalförstörs ett tvåvåningshus vid Medelhavet.

Några dagar senare inleds en rad omfattande och riggade explosioner i en stadsdel med många flervåningshus i staden Gaza. I ett filmklipp rycker en leende soldat i en sprint – med klipp till en smäll och ett helt kvarter med höghus som rämnar i rök. Satellitbilder som togs före och efter visar att 34 stora bostadshus där har förstörts helt eller delvis.

Förbandets befäl berättar i ett Facebook-inlägg att man hade hittat gömda vapendelar, projektiler och en drönare i ett garage i området.

I mitten av december totalförstör förbandet en stor moské i Gaza stad. I ett inlägg i sociala medier meddelar man att ”alla byggnader, moskéer och skolor här har använts i terrorsyfte”. Några dagar senare sprängs kvarteren runt moskén sönder.

Röker vattenpipa

Vid årsskiftet förflyttas förbandet söderut, till gränsnära samhällen sydost om staden Khan Yunis. Ett stort område raseras helt i sprängningar och med hjälp av bulldozrar.

Det är i samband med detta som det högsta befälet rapporterar att de är ”beroende” av explosioner. Han skriver att Israels militär har givit order om att ”ta fiendens land” och ”förstöra mördarnas by”. I andra inlägg beskrivs sprängningar som hämnd för Hamas terrorattacker den 7 oktober.

I ett filmklipp står några soldater och röker vattenpipa på ett tak medan byggnader i bakgrunden sprängs sönder. I ett annat går sex soldater iförda solglasögon samordnat mot kameran och gör segergester medan det smäller.

I förband 8219:s redogörelser från kriget sägs det att fler än 600 byggnader har förstörts. Dess befäl har rapporterat att det är ”tusentals” och att de slutade att räkna. Israels militär svarar i generella ordalag att den endast anfaller Hamas- och terrorkopplade mål utifrån en militär behovsbild, rapporterar Bellingcat.