’Frankenstein-koalition’ rena mardrömmen för EU

En bitter dragkamp pågår om vem som ska få bilda regering i Italien.

Europas mardröm är en monsterkoalition sammansatt av högerextremister från La Lega och missnöjespartiet Femstjärnerörelsen.

Denna "Frankensteinkoalition" är kanske den mest sannolika.

Femstjärnerörelsen blev med sina 32 procent största parti. Därför tycker deras ledare Luigi di Maio att det är självklart att han ska få bilda regering. Problemet är bara att partiet inte har någon egen majoritet och inför valet sa att de inte ville samarbeta med något annat parti.

Högerextrema La Lega blev med 18 procent största parti i högerkoalitionen som sammanlagt fick 37 procent. De är därmed det största blocket. Därför tycker Legas ledare Matteo Salvini att det är lika självklart att det är han som ska få bilda regering.

Han får nu överraskande stöd av Silvio Berlusconi partiledare för Forza Italia som överraskande bara blev näst stört i högerkoalitionen med sina 14 procent. Berlusconi har ändrat sig och stöttar nu Salvini som premiärminister.

Men inte heller högerkoalitionen har någon egen majoritet.

Luigi di Maio

Vinnarallians

Så hur lösa den italienska knuten? Italiens president Sergio Mattarella är den som bestämmer vem som får chansen.

En variant många analytiker lutar åt att valets två främsta vinnare bildar allians, Femstjärnerörelsen regerar ihop med Salvinis La Lega. Ett mardrömsscenario för EU.

Denna osannolika allians har fått öknamnet Frankensteinkoalitionen efter det fiktiva monstret som sattes ihop av olika likdelar och väcktes till liv. Många utomstående ser de två partierna som något av det värsta Italien har att erbjuda.

La Lega hette fram till detta val Lega Nord och kan närmast liknas vid Nationella Fronten i Frankrike. Under den förre ledaren Umberto Bossi ville partiet bryta loss norra Italien för att slippa det "efterblivna" Syditalien.

Under Matteo Salvini har separatismen lagts i byrålådan och ersatts av nationalism, "Italien först".

Succéomvandling

44-åringens omvandling av partiet blev en succé. Jämfört med valet 2013 har partiet mer än fyrdubblat sitt resultat.

Femstjärnerörelsen är ett ungt parti som grundades 2009 av den bohemiske komikern Beppe Grillo. Ett märkligt missnöjesparti var huvudtes är att alla traditionella politiker är korrupta och bara har en enda sak för ögonen, att berika sig själva. Alla beslut fattas genom medlemsomröstningar på nätet.

På vissa sätt står de två partierna långtifrån varandra. Medan La Lega är högerextrema står många av Femstjärnerörelsens medlemmar till vänster, även om partiet spänner över hela skalan.

Men det finns också många likheter.

  • Kritiken mot etablissemanget. Både Di Maio och Salvini skulle kunna beskrivas som moderna varianter av Donald Trump. Salvini har Ungerns ledare Viktor Orban som idol.
  • Kravet på att stoppa invandringsvågen. Båda anser att Italien tagit emot alldeles för många flyktingar de senaste åren. Motmedlen varierar mellan en marinblockad vid Libyens kust och tvångsdeportering.
  • EU-kritiken. Salvinis parti ville tidigare ut ur EU. Nu är han lite mer diffus på den punkten men kritiken mot euron och EU är stenhård. Femstjärnerörelsen ville tidigare ha en folkomröstning om att lämna euron. Den nye ledaren svävar lite på målet men kritiken mot EU är stark.

En Frankensteinkoalition skulle ytterligare öka motsättningarna inom EU och göra det ännu svårare att enas i frågan om en gemensam asylpolitik.

Italien, EU:s tredje största ekonomi, är redan ett orosmoment för unionen. Landets statsskuld befinner sig på närmast grekiska nivåer med 135 procent av BNP.

Dyra vallöften

Lega och Femstjärnerörelsen skulle våldsamt öka det underskottet om de gör allvar av sina vallöften. Di Maio vill inrätta en medborgarlön för alla italienare som lever under fattigdomsgränsen. Båda partierna vill riva upp den beslutade höjningen av pensionsåldern och återgå till pension vid 61 år.

Detta samtidigt som de kraftigt vill sänka skatterna. Lega vill ha en rak skatt för alla på 23 procent.

Förslag som alla kraftigt skulle öka på budgetsunderskottet och öka risken för en ny eurokris i Europa.

Ett riktigt monsterscenario.