Bilderna som kan vända valvinden

Bilderna är värre för Clinton än själva sjukdomen.

Att kollapsa inför tv-kameror är det sista en presidentkandidat vill råka ut för mindre än två månader före valet.

Det är sånt som kan vända valvinden.

Om Hillary Clinton stannat hemma några dagar till följd av en lunginflammation hade det visserligen väckt uppmärksamhet men inte blivit en dominerande politisk nyhet. Men en presidentkandidat som vacklar och uppenbarligen inte kan stå på sina egna ben är en syn som förmedlar svaghet.

Aftonbladet
Utrikes

Svaghet är det sista väljarna vill se hos en person som ska leda världens mäktigaste militärmakt. Det spelar ingen roll om Hillary Clinton bara svimmade för att hon druckit för lite vatten. Bilderna kommer att vevas om och om igen fram till valdagen.

Bilderna gör att frågan om Clintons hälsotillstånd kommer att finnas på väljarnas hjärnhinnor när de ska fatta sitt beslut om vem de ska sända till Vita huset.

Normalt är kandidaternas hälsotillstånd knappast det som bestämmer hur väljarna röstar. Men om det finns allvarliga frågetecken kring en kandidats hälsa är det definitivt en black om foten.

Blodpropp

I Hillary Clintons fall har hälsan redan varit på tapeten före den senaste kollapsen. Clinton föll i sitt hem 2012 till följd av vätskebrist och råkade ut för en hjärnskakning. Något som i sin tur ledde till en blodpropp i hjärnan som det enligt maken Bill tog henne ett halvår att återhämta sig ifrån.

Själv har hon försökt skämta bort alla farhågor om sin hälsa. Senast genom att i en talkshow skrattande visa att hon klarade av att öppna en glasburk med ättiksgurkor.

Till bilden hör också att Clintons läkare redan i fredags konstaterade att Hillary hade lunginflammation men kampanjen valde att inte offentliggöra det. Att inte lägga alla korten på bordet är det sämsta en kandidat kan göra i det här läget. Det ökar bara spekulationerna.

En amerikansk presidentvalrörelse är oerhört ansträngande både mentalt och fysiskt. Trump och Clinton håller ett mördande tempo, särskilt med tanke på deras ålder. Att de tillfälligt kan klappa igenom är mänskligt men förödande om det sker i offentlighetens ljus.

Klavertramp

Under valrörelsen har Donald Trump försökt framställa sig som den tuffa killen som på ett kraftfullt sätt kommer att försvara USA:s intressen i världen. Långt före Hillarys kollaps har han försökt få det att framstå som att hon är bräcklig och saknar både den mentala och fysiska styrkan för jobbet som USA:s president och överbefälhavare.

För honom är Clintons sjukdom ett gyllene tillfälle. Att han inte omedelbart kommenterat den är ett tecken på att hans och hans stab funderar mycket noga på hur det ska utnyttja Clintons svaghet. Här finns ett klart riskmoment för Trump som faktiskt är ännu äldre än Clinton. Han fyllde 70 år i juni och skulle bli USA:s äldste president genom tiderna om han blir vald. Trump har avslöjat ännu mindre om sin sjukdomshistoria än Hillary.

Ändrat valvind

I en valrörelse som pågår dygnet runt, månad efter månad, är det sällan de politiska sakfrågorna som står i centrum. Istället är det enstaka klavertramp eller små sidohändelser som får stor uppmärksamhet och kan ändra dynamiken i en valrörelse.

Hillary Clinton är just nu skyhög favorit att vinna. Hon leder i de flesta opinionsmätningarna nationellt. Ännu viktigare så leder hon i många så kallade svingstater som på grund av det amerikanska valsystemet avgör vem som vinner.

Donald Trump är i desperat behov av något som kan bryta den valvind hon har i ryggen. Jag säger inte att Hillarys kollaps är det som kommer att ge honom Vita huset men det är precis den här typen av incidenter som kan vända en valrörelse.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö