Rektor försvarar könsuppdelad gympa

Publicerad 2016-08-29

"Vi har inte gjort något fel"

Skolinspektionens beslut om att tillåta könsuppdelade idrottslektioner på Al-Azharskolan i Vällingby har väckt kritik från bland annat utbildningsminister Gustav Fridolin. Trots det tycker rektorn Hussein Ibrahim inte att skolan gör fel.

– De som är kritiska är välkomna hit och se verksamheten, säger han till SVT Nyheter.

Skolinspektionens beslut om att låta den religiösa friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm ha könsuppdelad skolidrott har fått hård kritik. Bland annat från de fyra allianspartierna och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som beskrev beslutet som oacceptabelt och lovade att regeringen ska se över lagen.

– Alla har ansvar att bygga trygghet mellan tjejer och killar, då kan man inte separera eleverna i ett helt ämne från förskoleklass till nionde klass, sa han till Aftonbladet under söndagen.

Eleverna valt det själva

Under en presskonferens på måndagen försvarade skolans rektor, Hussein Ibrahim, beslutet om att tjejerna och killarna inte har ämnet idrott tillsammans från förskoleklass till årskurs nio.

Hur länge skolan haft uppdelningen ville rektorn dock inte svara på.

Enligt honom är det eleverna själva som vill ha könsuppdelad undervisning, då han hävdar att de annars hade skolkat från idrottslektionerna.

Därmed menar Ibrahim att skolan inte gjort något fel.

– Det viktigaste för oss är att vi följer skolans uppdrag, skollagen, kursplanen och elevinflytandet. Skolinspektionens beslut innebär för oss att elever får likvärdig undervisning och att vi har ett utmärkt elevinflytande, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– De som är kritiska är välkomna hit och se verksamheten, jag ser inget i kritiken.

Skiljer sig inte från andra

Under presskonferensen jämförde Hussein Ibrahim även skolidrotten med idrottsvärlden.

– Om man tittar på all idrott i världen, på dam- och herrlandslagen, så är det inte så att de spelar i samma lag, säger han till SVT.

Rektorn var även kritisk mot den bild som media målat upp av skolan.

– Det beskrivs som att killar och tjejer inte har lektioner tillsammans, men så är det inte. Till 99 procent har de det, utom en lektion i veckan. Vi är en vanlig svensk grundskola med behörig personal. Vi skiljer oss inte från andra, säger han till SVT Nyheter.