Rysk underrättelsetjänst infiltrerade svensk Nato-konferens

Uppdaterad 2016-05-01 | Publicerad 2016-04-30

Amerikanska F16-plan uppställd på Kallax flygplats i Luleå under den stora flygövningen Arctic Challenge.

Ryska underrättelseagenter arbetar aktivt i Sverige för att påverka debatten om värdlandsavtalet med Nato.

Bland annat ska säkerhetspolitiska konferenser ha infiltrerats.

– Åtminstone på en sådan konferens deltog en deltagare som vi kan koppla till den ryska underrättelsetjänsten, säger Säpos chefsanalytiker på kontraspionaget Wilhelm Unge till DN.

Följ ämnen
Nato

Debatten om värdlandsavtalet med Nato har gått het under vintern. Den 25 maj ska riksdagen debattera - och besluta - om värdlandsavtalet med Nato.

Nu avslöjar DN att debatten har manipulerats av hemliga ryska agenter. Enligt Säkerhetspolisen har en eller flera konferenser med säkerhetspolitiskt tema infiltrerats av ryska underrättelsetjänsten.

– Åtminstone på en sådan konferens deltog en deltagare som vi kan koppla till den ryska underrättelsetjänsten, säger kontraspionagets chefsanalytiker Wilhelm Unge till tidningen.

Agerade aktivt

Enligt Säpo agerade agenten i fråga aktivt under konferensen och drev en kritisk linje mot värdlandsavtalet.

Vilken organisation som arrangerat den infiltrerade konferensen vill Säpo inte uppge men DN nämner som exempel möten arrangerade av vänster- och fredsorganisationer, ABF samt Folk och Försvar.

Utöver de hemliga påverkansoperationerna som nu avslöjas har Säpo i sin nyutkomna årsbok uppmärksammat att "Ryssland genom offentliga uttalanden har försökt påverka debatten om Sveriges säkerhetspolitiska vägval".

Vilka argument det har handlat om har försvarsminister Peter Hultqvist (S) exemplifierat i intervjuer och i ett tal på säkerhetskonferensen Folk och försvar i Sälen 2015 då han fördömde en del av det som framförts mot värdlandsavtalet som "lögn och förbannad dikt".

Avfärdade uppgifter

I talet avfärdade han följande uppgifter som lögner:

- Att Sverige skulle tvingas placera kärnvapen på sin mark.

- Att Sverige skulle tvingas godkänna permanenta Nato-baser på sin mark.

- Att soldater från Nato-länder skulle omfattas av straffimmunitet för brott begångna på svensk mark.

"När saker som detta sprids i debattens undervegetation handlar det om att så osäkerhet och plantera myter. Det är ett klassiskt sätt att arbeta för den som vill underminera.", sa Peter Hultqvist.

Värdlandsavtalet med Nato går i korthet ut på att Nato ska kunna verka i Sverige under övningar, kriser och krig - på inbjudan av Sverige efter regeringsbeslut i varje fall.

För närvarande är alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för avtalet.