Föräldrarnas hopp: Här är nya videon på kidnappade flickorna

Uppdaterad 2016-10-17 | Publicerad 2016-04-17

Två år sedan 276 skolflickor kidnappades av terrorgruppen

Det har gått två år sedan 276 skolflickor i Nigeria kidnappades av terrorgruppen Boko Haram.

De flesta är fortfarande borta.

Men i en ny video har flera flickor identifieras.

– Det är definitivt våra döttrar, allt vi vill är att regeringen ska föra tillbaka våra flickor, säger mamman Yana Galang enligt Al Jazeera.

Det är två år sedan Maida och 275 andra flickor kidnappades av terrorgruppen Boko Haram. Nu har den nigerianska regeringen kommit över en video där 15 flickor syns. Flera föräldrar uppger att några av dem är elever från skolan i Chibok, där kidnappningen skedde. För de föräldrarna har nu hoppet väckts om att deras döttrar fortfarande lever.

– Flickorna ser ut att må väldigt bra. Det är definitivt våra döttrar, allt vi vill är att regeringen ska föra tillbaka våra flickor, säger mamman Yana Galang enligt al-Jazeera.

Ingen vet var flickorna är

Hon har identifierat fem av de försvunna flickorna i filmen och två andra mammor har pekat ut sina döttrar.

Men ingen vet var de befinner sig. Enligt uppgifter ska videon vara filmad på juldagen i fjol.

Av de 276 elever som kidnappades från skolan i Chibok i april 2014 har 57 lyckats lura kidnapparna och fly. Men 219 saknas fortfarande, skriver Al Jazeera.

Enligt tv-kanalen är det många i Chibok som tvivlar på att de någonsin kommer att få se sina barn igen.

– Stämningen i staden är uppgivenhet, ilska och frustration, säger al-Jazeeras reporter på plats.

Exakt hur nigerianska regeringen kommit över videon är inte känt. Ingen från Boko Haram syns i filmen.

Regeringen kritiseras

Kidnappningen har blivit en stort politisk sak i Nigeria. Regeringen och militären har kritiserats för sitt agerande när flickorna fördes bort, och för att ha misslyckats med att få hem flickorna.

Den nya regeringen skyller på den gamla, och aktivister kräver hjälp från västvärlden, skriver al-Jazeera. Enligt Amnesty International har 2 000 pojkar och flickor förts bort av Boko Haram sedan 2014. Många utnyttjas som sexslavar, soldater och självmordsbombare, enligt människorättsorganisationen.

”Jag har gjort planer”

Norska tidningen VG har genom en människorättsorganisation tagit del av några brev som några mammor skrivit till sina försvunna döttrar.

”Det är länge sedan jag har hört ifrån dig. Var du än är: Hur har du och dina vänner det? Du vet inte det här, men jag har gjort så många planer för ditt liv. Sedan du föddes, och innan du blev bortförd, har jag planerat för din utbildning och för din hälsa. Jag vill att du ska gå på universitetet, för själv har jag aldrig varit där”, skriver mamman Ester Yakubu till dottern Maida.

På torsdagen hölls flera solidaritetsmanifestationer för de försvunna flickorna.