Dyr "Kalixlöjrom" var vanlig löjrom

Publicerad 2013-09-17

Experten: Varannan restaurang fuskar med råvaror

Kommunalrådet erbjöds Kalixlöjrom som visade sig vara något helt annat.

En vanlig företeelse, enligt matjournalisten Mats-Eric Nilsson:

– Hälften eller mer än hälften av restaurangerna bluffar.

Kommunalrådet Ellinor Söderlund från Kalix och hennes man som är kock hade sett fram emot att äta fint på Mathias Dahlgrens krog Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Nu är hon kritisk mot att personalen påstod att kalixborna  kunde få fin Kalixlöjrom på sin fiskrätt – för att efter kontroll erkänna att det var Bottenvikslöjrom.

– Man blir lite snopen, ett så här fint ställe hade vi högre tankar om, säger Ellinor Söderlund till Aftonbladet.

Martin Berg, vice vd och kökschef på restaurang Mathias Dahlgren där Matbaren i Grand Hôtel ingår, tycker visserligen att kunderna blivit vilseledda men ser inte lika allvarligt på saken:

Kontrolleras inte

– I Matbaren byter vi rätter dagligen så det händer väldigt mycket. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom och jag tycker inte att det är speciellt allvarligt. Speciellt inte när personalen gått till köket och dubbelkollat och sedan kommit tillbaka med rätt information, säger han till Norrbottenskuriren.

Händelsen har anmälts till Livsmedelsverket men enligt matjournalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som skrivit böckerna Den Hemlige kocken och Saltad nota skyltas det ofta med lyxvaror som egentligen är billiga alternativ:

Lyx ersätts med vardagsmat

– När man går ut och äter så förutsätter nog de flesta att här har de lagat såsen på riktigt, här har de gjort pajen i restaurangköket men rätt så ofta är det inte så.

Kommunerna har livsmedelsinspektörer som besöker restauranger, men oftast kontrolleras enbart hygienen, enligt Mats-Eric Nilsson.

– Under lång tid har man inte undersökt det här särskilt mycket överhuvudtaget. Men när de gör det brukar det vara hälften eller mer än hälften av restaurangerna som bluffar med det, så det är rätt vanligt.

Dyra råvaror som oxfilé eller parmaskinka eller till och med fetaost fuskar man med att köpa in en billigare variant.

Pressas av falskmaten

Äkta Kalixlöjrom är ursprungsmärkt och enligt Per Forsberg är Kalixlöjrommen just nu satt under extra stark press av bedrägerierna:
– Den här sommaren har vi för första gången märkt att det råder prispress på löjrommen. Det tror vi har att göra med att marknaden har blivit så mättad av fuskrommen, säger han till Norrbottenskuriren. 
– Jag har haft en bild av att det är oseriösa grossister som har fuskmärkt rommen och skickat ut till restaurangerna. Men det verkar nu även som att restaurangerna själva håller på och trixar.