Förseningar i en hel vecka

Publicerad 2014-01-08

Tågkaos efter urspårning

Tågen är försenade med en timme – i en hel vecka.

Det blir effekten av tisdagens urspårning söder om Stockholm.

– Det är en allvarlig störning. Istället för fyra spår finns det nu bara två att köra på, säger Ronny Hörstrand på SJs pressjour.

Halv ett på natten till tisdagen spårade ett posttåg ur på sträckan mellan Huddinge och Stuvsta. Det ställde till med stora problem i tågtrafiken eftersom linjen trafikeras av alla tåg som går söderut från Stockholm. Dessutom påverkas nordgående tåg som har sin slutdestination söder om staden. Trafikverkets prognos är att växeln kommer vara lagad den 13 januari. Vilket innebär kraftiga störningar i tågtrafiken i en hel vecka.

– Tåg till och från Karlstad kommer vara en timme försenade. Och alla tåg som går till och från Stockholm söderut kommer vara försenade mellan 15 till 30 minuter. Så fortsätter det hela veckan, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour. Han rekommenderar resande att följa informationen på SJ:s hemsida.

Sträckan mellan Stockholm och Göteborg försenas mellan 15 - 20 minuter. Och där kommer även vissa tåg ställas in.

Allvarlig störning

Ronny Hörstrand menar att det är en allvarlig störning av trafiken men inte så allvarlig som urspårningen vid Stockholm södra. Då var det totalstopp i trafiken. Nu är två av fyra spår farbara. Ronny Hörstrand rekommenderar resande att följa informationen på SJ:s hemsida.

Även pendlare i Stockholms trakten kommer få känna av urspårningen

– Det kan bli trångt på pendeltågen under onsdagen eftersom vi inte kör de tåg som brukar förstärka vid rusningstid, säger Johan Nordgren, pressinformatör på SL.

Rusningstrafiken drabbas

Det är främst mellan 7 och halv nio på morgonen som det blir färre tåg än vanligt. Dessutom likadant på eftermiddagen när folk ska hem från sina arbeten Resande från och till Södertälje får nöja sig med ett tåg i kvarten.

– Så ser det ut fram till fredag. Efter fredag kommer tågen gå som vanligt, säger Johan Nordgren.