– Jag har hjälpt massor av flyktingar till Sverige

Publicerad 2015-10-03

För 32 000 kronor fixar "Abu F" fram ett falskt pass på bara ett par veckor

När Aftonbladet konfronterar ”Abu F” berättar han öppet om sin verksamhet mot löfte om anonymitet.

Det är den största europeiska flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Men vägen undan krig och terror är livsfarlig.

Tusentals dör.

Samtidigt upplever flyktingsmugglarna högkonjunktur och nu är krisen också en miljardaffär.

Enligt Europol opererar 30 000 kriminella smugglare på den europeiska marknaden.

Aftonbladets granskning av flyktingsmugglingen till Sverige avslöjar att handeln med falska pass är omfattande.

För 32 000 kronor fixar "Abu F" fram ett falskt pass på bara ett par veckor:

– Jag har hjälpt massor av flyktingar till Sverige, säger han.

På Abu F:s kafé i Aten ser vi strömmen av flyktingar på väg vidare i Europa.

Här säljs de falska passen som tillverkas i ett hemligt rum någonstans i Grekland.

– Jag tar inga risker, jag förmedlar bara kontakter, säger Abu F.

Det är till Omonia Square i centrala Aten flyktingarna kommer efter att ha tagit sig den livsfarliga vägen till Europa över Egeiska havet. Här finns också flyktingkrisens vinnare, smugglarna.

Mer eller mindre öppet säljer de sina tjänster: Ett falskt id-kort för knappt 5 000 kronor, ett pass kostar drygt 30 000 kronor.

Ett stenkast därifrån finns "Abu F" - smugglaren som sägs kunna "fixa allt", en av de bästa. För 32 000 kronor erbjöds vi köpa ett förfalskat norskt pass med vår påhittade syriska flykting "Laras" ansikte på bilden.

”Jag smugglar inte, jag hjälper dem”

När vi konfronterar honom berättar han öppet om sin verksamhet mot löfte om anonymitet. Han verkar inte särskilt orolig. Precis som i kontakten med "Lara" är han förvånansvärt öppen med vad han gör.

– Om jag var rädd skulle jag inte prata med dig, du kan söka tusen smugglare men ingen kommer att vilja säga någonting, säger "Abu F".

Hela tiden avbryts han av någon som söker honom, det spelas syrisk musik på hög volym.

Varför tar du betalt av flyktingar för att åka till Sverige?

– Det är inte bara Sverige, vi hjälper dem till Tyskland, Belgien, eller vilket annat land som helst. Det är bättre än att de har problem på gatorna eller över havet.

Hur mycket pengar tjänar du på det?

– Vi tar inte pengar, vi hjälper dem. Det kostar vanligtvis 3 000 till 3 500 euro (28 000-32 000 kronor). Vi jobbar med kyrkan, jag och en präst. Vi hjälper bara kristna.

Varför hjälper ni bara kristna?

– Jag är själv kopt från Egypten. Det finns många som utnyttjar kristna här i Grekland. Vi försöker hjälpa så att de inte blir utnyttjade. Jag tar pengar från vissa och hjälper andra familjer som inte har några pengar.

Hur länge har du smugglat flyktingar från Grekland till Europa?

– Jag smugglar inte, jag hjälper dem. Det är en stor skillnad. Jag är ingen smugglare, deras familjer ringer mig och ber mig att hjälpa dem till Europa och jag gör det för dem.

Vad säger polisen?

– Ingenting, polisen hjälper också folk till Europa. Det här är ett fattigt land. De hjälper dem till vilket annat land i Europa som helst, här kan de inte ge dem någonting. Folk i Grekland dör av hunger.

Samarbetar du med polisen i Aten?

– Nej, men jag har säker information om att det går till så. Många poliser i Europa hjälper flyktingar.

Du säljer pass till folk på flykt för att de ska kunna ta sig till Sverige – är inte det smuggling?

– Ja, visst är det smuggling, men det finns ingen annan väg. Vi såg att många dog i skogarna på sin väg genom Europa, tusentals unga dog utan att media rapporterade, kvinnor våldtogs. Det var därför vi började med det här. Det finns folk som utnyttjar och tar pengar, man kan tjäna pengar på det, men inte alla.

Hur mycket har du tjänat på att göra det här?

– Inte så mycket. Jag och prästen hjälper folk att kontakta smugglarna, när de kommer fram till sitt mål betalar vi smugglarna. Vi tar 50 till 100 euro (460–930 kronor) från varje operation till krykan, så att vi kan hjälpa andra.

Du arbetar med en annan smugglare?

– Vi arbetar inte, vi har ett kafé och där samlas 20–30 smugglare och vi frågar dem, jag är bara en kontakt mellan folket och smugglarna.

Vilka är smugglarna?

– Det är fler än tjugo bara i mitt område. Vissa smugglare gör överenskommelser med polisen och säkerhetspersonalen på flygplatsen. När de kommer till flygplatsen låter de en hel grupp flyktingar passera. Polisen tittar inte på deras pass.

Hur gjorde du passet åt "Lara"?

– Det finns de som är specialister på detta "förfalskare". De gör vad som helst, det är inte bara en eller två, de är hundratals. De gör allt: pass, id-kort, "nationaliteter".

Var finns de?

– I Grekland.

Hur många flyktingar har du hjälpt från Grekland till andra europeiska länder?

– Vi har hjälpt många. Vi har hjälpt många syrier till Sverige. Nu pratar jag i förtroende, det här är ett farligt ämne att prata om.

Vad säger du om att du tjänar pengar på dem som behöver hjälp?

– Vår religion säger att vi ska hjälpa. Det finns andra som tjänar en förmögenhet på det här, men inte vi.

3 500 euro är mycket pengar, långt ifrån alla har råd att betala det.

– Förra året var det ett privatflygplan som körde från Grekland till Europa Det kostade 12 000 euro (112 000 kronor). Det är dyrt.

Tjänar du pengar på det här?

– Ja, men inte så mycket. Många smugglare tjänar mycket pengar men de spenderar det på barer, dansare och droger. Andra smugglare tjänar miljoner och sen åker de till Sverige eller England och söker asyl. De börjar ett nytt liv.

Vilka risker tar du när du gör det här?

– Inga, vi är bara en kontakt, vi letar rätt på en smugglare för att vara säkra på att flyktingen inte ska bli utnyttjad, först när flyktingen är på planet ger vi pengarna till smugglaren. Om det inte fungerar får de tillbaka sina pengar. Du kan inte lita på smugglare.

Du handlar med falska pass vilket är ett brott.

– Jag tar ett kort från någon på Viber, jag skickar det till förfalskaren som gör passet, för mig är det ingen risk. Vanligtvis ber jag dem att gå till förfalskaren och hämta passet, men den här gången hämtade jag passet själv, säger han och syftar det pass han ska ha tillverkat till "Lara".

Vi har hört att du är en av de bästa smugglare, med ett stort kontaktnät som kan fixa nästan vad som helst. Stämmer det?

– Det är inte sant (skrattar), det finns de som är mycket större än mig. Jag är en väldigt liten fågel på den här marknaden.

Tycker du att det finns något fel i det du gör?

– Vad menar du med fel? Jag tror på det jag gör, att jag gör något bra. Den som tycker att jag gör något dåligt, det är hans problem.

– Jag ljuger inte, jag drar ekonomiska fördelar, men det är inte som du tror. Många ringer mig från hela världen eftersom de vet att jag hjälper till.

Hur många har du hjälpt?

– Många, många, många.

Hur många har kommit till Sverige?

– Massor av familjer. Nu hjälper jag dem att flyga i stället. Förut brukade vi ta dem på bussar, det var många familjer på varje buss så jag vet inte hur många det handlar om.

Hur ofta fixar du falska pass?

– Jag vet inte, det är inte affärer så jag räknar inte. Vissa dagar gör jag två-tre pass på en dag, andra dagar inga. Runt fyra–fem pass på en vecka.

Är det svårt att fixa passen?

– Det är världens lättaste. Jag skulle till och med kunna fixa ett falskt pass till Englands premiärminister på 24 timmar.

Hur görs passen?

– Ingen aning, jag vet inte ens vilka som gör dem. De sitter i ett hemligt rum. Vi ger dem bara fotot. Det är väldigt farligt om någon skulle veta om det här.

Är det riktiga pass som manipuleras eller är de helt falska?

– De gör en kopia, de är konstnärer, de sätter all information på passet. Jag vet inte riktigt hur de gör rent tekniskt. De har en dator. Om jag visste skulle jag säga, men det här är så hemligt.

Handlar du med svenska uppehållstillståndskort eller äkta pass som liknar?

– Nej. Det är tjuvar som gör det. De säljer pass. Vi gör bara kopierade pass, vi försöker undvika problem.

Fungerar de falska passen som du säljer?

– Ja, ofta. Om de är på bra humör på flygplatsen. Vissa låter dem passera även fast de vet att passet är falskt.

Av fyra–fem pass som du säljer varje vecka, hur många fastnar på flygplatsen?

– Det är smugglarnas hemlighet, men det är 50-50. Vi ger bara pengarna till smugglaren om det fungerar, det är smugglaren som fixar flygbiljetten och förlorar pengarna.

Vad händer med dem som stoppas på flygplatsen?

– De tar dem under fem minuter sen låter de dem gå. Vissa säger "Gör en bättre förfalskning, nästa gång så låter vi dig passera".

Hur vet du det?

– De kommer tillbaka och talar om det.

Det här är ditt jobb som du tjänar pengar på?

– Nej jag har ett kafé.

Vilket ger mest pengar – kaféet eller smugglingen?

– Båda.

När vi var i Grekland såg vi flyktingar som inte kunde åka någonstans för att de inte hade några pengar kvar.

– Om de kom till mig skulle jag hjälpa dem.

Bara om de är kristna?

– Det finns andra som hjälper de andra.

I morgon: Aftonbladet träffar flyktingsmugglare i Sverige

Mejla ossgranskning@aftonbladet.se Följ oss på Facebook

Så har vi gjort granskningen

Facebook och Viber – appen som gör det möjligt att ringa och skicka meddelanden gratis och utan att det går att spåra – har blivit viktiga arbetsredskap för smugglarna.

För att ta reda på hur flyktingsmugglingen till Sverige ser ut har vi utgett oss för att vara en 19-årig kvinna från Syrien "Lara", eller hennes låtsassyster i Sverige. Vi har bland annat skapat ett fejkat Facebookkonto åt "Lara".

Kontaktuppgifterna till smugglare har vi fått på nätet och med hjälp av källor och intervjuer med nykomna flyktingar i Sverige.

Kontakterna har tagits på telefon (vanlig och Viber) och Facebook.

Totalt har vi haft direktkontakt med fem personer som mot betalning erbjudit oss olika sätt att resa till Sverige.

Eftersom alla bad oss skicka bilder manipulerade vi en bild som skulle föreställa vår "Lara", den har vi skickat till smugglarna.