Sexbrottsdömd fri igen - åklagare kritisk

Uppdaterad 2015-05-11 | Publicerad 2015-05-09

Avtjänade straffet och släpptes i april - tio dagar tidigare bedömdes mannen vara för farlig för att vara ute i samhället utan kriminalvårdare

Här är anstalten där mannen nu släppts fri från.

53-åringen dömdes 2007 för bestialiska sexövergrepp på fyra syskon under lång tid.

Tio dagar innan han släpptes fri nekades han obevakad permission.

Orsak: mannen bedöms vara för farlig för att vistas ute själv.

Mannen dömdes för åtta år sedan i Borås tingsrätt för att under 15 års tid förgripit sig sexuellt samt misshandlat fyra syskon.

Värst av alla drabbades mannens egen dotter som han vid flera tillfällen tvingat till tidelag med hund. Mannen har även våldtagit dottern samt tvingar henne till samlag med hennes något yngre bror, när båda var i tonåren.

Pappan misshandlade barnen och brände dem med cigaretter när de inte gjorde som de blev tillsagda.

– Det värsta jag sett under mina 30 år som åklagare, sa då Urban Svenkvist som var åklagare i målet.

Avslöjades efter misshandel

Barnens mor hade under tiden flyttat ifrån mannen. Barnen blev kvar. Redan 2002 hade hon berättat för socialtjänsten att maken förgripit sig på dottern och att flickan ”tagit hennes plats som hustru”.

Barnen hade anmält pappan då och då men det blev ingen rättslig process.

Först 2007 dömdes mannen för brotten. Allt uppdagades när han blev anklagad för misshandel av sitt yngsta barn. Barnen förhördes och historien om de grova övergreppen rullades upp.

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse.

I slutet av april hade mannen avtjänat två tredje delar av sitt straff och skulle enligt praxis släppas fri.

Under hela sin strafftid hade mannen endast bevakade permissioner, det vill säga kunde lämna anstalten endast med kriminalvårdare. Orsaken var att riskbedömningen under hela straffperioden varit detsamma: hög risk för återfall i brott.

I mars, en månad innan 53-åringen skulle släppas, ansökte han om obevakad permission. Kriminalvården sa nej.

Släpptes från fängelset

I mitten av april i år kom även domen i förvaltningsrätten, som gick på kriminalvårdens linje: 53-åringen fick inte vara ute på permission på egen hand, trots att det var så kort tid kvar att straffet kvar.

”Det finns en påtaglig risk för att klaganden kommer att begå brott”, står det i domen, då man hänvisar till den aktuella riskbedömningen.

Tio dagar senare släpptes 53-åringen på fri fot.

Chefsåklagare Urban Svenkvist gick i pension i år. Han minns Boråsfallet väl.

Den misstänkte pappan bedömdes vara psykiskt frisk vid rättegången. Han nekade till brottsmisstankarna och menade att dottern varit med på att ha en sexuell relation med honom, och att allt började när hon var vuxen.

Åklagare: Vem ska skydda barnen?

Men bevisen vägde tungt. Bland annat fanns det grova bilder mannen tagit på dottern, som motbevisade hans version.

– Jag yrkade på det strängaste straffet, 14 år. Men sedan sänktes det till 12 år i hovrätten, säger Urban Svenkvist.

Personer som döms till tidsbestämda straff i Sverige släpps i regel på fri fot efter att ha avtjänat två tredjedelar av den utdömda tiden. Om den intagne missköt sig under tiden i anstalten kan det hända att strafftiden förlängs med en kortare tid.

Svenkvist ifrågasätter reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet.

– Man önskade att det fanns möjlighet att i situationer som denna göra undantag från den absoluta regeln om villkorligt frigivning. Man kan fundera över vad han har för inställning till barnen i dag, som ”satte dit” honom och vem som för tar ansvar för skydd för dem mot eventuella hämndåtgärder, säger Urban Svenkvist.

Följ ämnen i artikeln