Folksamchefen: Skulle aldrig ge det rådet

Publicerad 2015-06-10

Folksam slår ifrån sig kritiken från Pensionsmyndigheten – och skyller på sina försäkringsförmedlare.

Men chefen för de kritiserade uppläggen skulle själv aldrig råda någon att ta erbjudandet om "flexibel pension".

Jan Råstock leder kundägda Folksams försäljningsarbete med erbjudanden om att flytta allmänpension till kapitalförsäkringar.

Han betonar att den kritiserade rådgivningen oftast sköts av så kallade försäkringsförmedlare.

– Folksam är ju väldigt sparsamma med den typen av rådgivning generellt sett. De stora aktörerna är väl snarare försäkringsförmedlare som agerar på den här marknaden. Deras jobb är ju att hitta den bästa försäkringslösningen och många av dem väljer att jobba med Folksam.

Var är då Folksams ansvar? Ni står ju för deras provision.

– Ja, precis, det är alldeles riktigt. Man kan säga att vi tillhandahåller en produkt. Förmedlarens roll på marknaden är ju att hitta den som de tycker är den bästa lösningen för kunden och sen tillhandahåller vi i det här fallet en kapitalförsäkring eftersom den anses vara väldigt bra.

Så problemet är att oseriösa förmedlare väljer Folksam som samarbetspartner?

– Jag skulle kanske inte formulera det så. Nu kan jag inte generellt uttala mig på det sättet. Jag hoppas och tror att de flesta av förmedlarna är seriösa så klart. Och det är bara att beklaga om det är kunder som inte riktigt har förstått vad de har gett sig in på.

Skulle du själv välja att förflytta dina pensionspengar vid 61 års ålder och hoppas på 10 procents avkastning i Folksams kapitalförsäkring?

– Ja, det skulle jag möjligen göra eftersom jag vet vad det handlar om. Jag vet ju konsekvenserna men jag skulle aldrig någonsin ge det rådet generellt. Det måste ju såklart föregås av ordentlig rådgivning och skatteberäkning, säger Jan Råstock.