Här kan de dömas till livstids fängelse

Uppdaterad 2011-10-19 | Publicerad 2011-10-18

Svenska journalisterna hotas av 40 års fängelse

Rättegången mot de två svenska journalisterna i Etiopien hann knappt börja.

Två medåtalade etiopiska medborgare hade inte fått några advokater – och rätten beslutade därför att skjuta upp förhandlingarna.

Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 31, är fortfarande åtalade och riskerar livstids fängelse.

Rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbey, 31, och Johan Persson, 29, började klocka halv åtta på tisdagsmorgonen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Aftonbladets reporter Staffan Lindberg och fotograf Jerker Ivarsson rapporterade på plats från rättssalen.

Ett stort medieuppbåd, på runt 15-16 svenska journalister, samt från lokala medier, hade samlats utanför domstolssalen.

Allt som allt ett hundratal människor. Det stora trycket gjorde att rättegången fick flyttas till en större sal.

Många diplomater på plats

Även ett stort antal utländska ambassadörer var på plats vid rättegången. Vilket får ses som en framgång för den svenska ambassaden i Etiopien och Sveriges ambassadör Jens Odlander, som uppenbarligen lyckats få fokus på de svenska journalisternas situation.

– Vi är här för att visa solidaritet, sa USA:s ambassadör till Aftonbladets reporter Staffan Lindberg.

Rättssalen var fylld till bristningsgränsen när de två åtalade svenskarna Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 31, leddes in i rättssalen. Båda hade handfängsel på och eskorterades av polis.

Verkade samlade

Schibbye och Persson log, pratade med varandra och verkade samlade. De placerades längst fram i rättssalen tillsammans med sina advokater.

Martin Schibbye och Johan Persson är åtalade på tre punkter. För stöd och samröre med terrorister samt för att olovlig tagit sig in i landet.

"Vi förväntar oss inget"

Svenskarna har erkänt inresan, men nekar till de andra anklagelserna. Om de döms kan det innebära långa fängelsestraff på upp mot 40 år.

Intill svenskarna satt deras anhöriga på första raden i rättssalen. Martin Schibbyes hustru, Linnea Schibbye Steiner, samt mor och svärfar, Karin Schibbye och Olle Steiner.

Johan Perssons pappa Kjell Persson, satt även han längst fram i salen nära sin åtalade son.

– Vi förväntar oss inget. Allt är osäkert, sa han innan rättegången började till Aftonbladets reporter.

Det rådde strikt kameraförbud i domstolen, till de svenska mediernas stora besvikelse. Inga fotografier fick tas på de misstänkta.

Rättegången fortsätter på torsdag

Vid klockan halv nio anlände de tre domarna in i rättssalen.

De började med att läsa upp namnen på Martin Schibbye och Johan Persson, och praktiska problem togs upp. Domarna konstaterade bland annat att Schibbye och Persson ska tilldelas tolk, då de inte pratar Etiopiens språk.

Efter det fick Schibbye och Persson svara på frågor från domarna. Bland annat vad de heter, vart de bor, vilken utbildning de har, samt vad flera av deras släktingar heter.

Men ingen av åtalspunkterna togs upp.

I stället meddelade domarna efter en knapp timmes förhandling att rättegången kommer att fortsätta på torsdag.

Ytterligare två åtalade

Anledningen är att det utöver Schibbye och Persson finns två medåtalade män, båda etiopiska medborgare.

– Inga av dem hade fått några advokater. Det är det formella skälet till att man nu skjuter upp rättegången, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg.

Svenskarnas advokater hade hoppats på att idag få se åtalet för första gången och kunna förbereda försvaret.

De hann dock framföra en begäran till domstolen om att få undersöka svenskarnas datorer, som beslagtogs av de etiopiska myndigheterna när de greps, i jakt på uppgifter som talar för sina klienters oskuld.

Inga besked lämnades dock och runt klockan halv tio hade rättegången avslutas.

"Ett antiklimax"

– Det här är ett antiklimax. De medåtalade borde ha fått advokater. Nu ska vi analysera det här och se vad det innebär, säger svenska ambassadören Jens Odlander.

Att få se Martin Schibbye och Johan Persson stå åtalade i rättssalen var mycket känslosamt och tungt och tog på krafterna för de anhöriga.

Martin Schibbye vinkade flera gånger till sin hustru som gjorde flera slängpussar tillbaka.

– Just nu har jag inte så mycket att säga. Jag är mest omtumlad, säger Linnea Schibbye.