Han tävlade i att dricka sprit - dog

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-17

20-åring hade fyra promille i blodet

De två kompisarna, 19 och 20 år, tävlade om vem som kunde dricka mest 50-procentig sprit - snabbast.

Sprittävlingen på Finlandsfärjan Isabella slutade i tragedi.

20-åringen hittades död med drygt fyra promille i blodet.

TRAGEDI PÅ FÄRJAN Den 20-årige mannen och hans 19-årige vän tävlade om vem som kunde dricka mest sprit på kortaste möjliga tid. Efter att ha druckit 50-procentig vodka slocknade 20-åringen. Han hittades efter en stund död - med över fyra promille alkohol i blodet.

20-åringen från Karis i södra Finland och 19-åringen från Björneborg klev på Viking Lines färja i Åbo för att åka till Stockholm.

Männen, som var i sällskap med sina arbetskamrater, började dricka sprit i restaurangen kort efter att båten avgått klockan 21.

Senare bestämde sig 19- och 20-åringen för att testa vem som kunde dricka mest på kortaste möjlig tid.

Han var helt utslagen

De köpte en liter extra stark vodka, 50 procent, och satte sig i den enes hytt, delade upp innehållet i två stora ölglas och började hastigt svepa innehållet.

20-åringen, som vann tävlingen, slocknade efter en stund och hittades närmare midnatt i en hyttkorridor på båten helt utslagen.

- Den som hittade honom kallade på vakterna när de såg att han inte mådde bra. Det gjordes upplivningsförsök men vår sjuksköterska förklarade gans-ka snart att han var död, säger Kaj Jansson, teknisk ansvarig på Viking Line.

Den avlidnes kamrat var vid det laget kraftigt berusad och togs iland vid Långnäs för att föras till Ålands centralsjukhus.

"Oerhört tragiskt"

Obduktionen visade senare att den döde 20-åringen hade över fyra promille i blodet.

- Det misstänks starkt att döden orsakades av för mycket alkohol, säger Olof Lindqvist på Ålandspolisen till Ilta-Sanomat.

Händelsen som inträffade för två veckor sedan är mycket ovanlig.

- Jag har aldrig varit med om något liknande lyckligtvis. Det är oerhört tragiskt, speciellt när det handlar om så unga killar, säger Kaj Jansson.

Under polisutredningen har det kommit fram att 20-åringen druckit en del alkohol, bland annat öl, innan han gick ombord på båten.

Danske kyparen Michael Nielsen, 34, slog vad inför matchen Danmark-England i fotbolls-VM. Han drack 47 drinkar på en krog i Århus och avled med nio promille i blodet.

Expert: Han kände inte sina gränser

Annika Sohlander