Försökte skjuta partiledare – mitt under tal

Uppdaterad 2013-01-20 | Publicerad 2013-01-19

Här stormar mannen upp på scenen beväpnad med pistol.
25-åringen försöker skjuta den bulgariske partiledaren Ahmed Dogan i huvudet – men pistolen klickar.

Timmar senare lämnade Dogan in sin avskedsansökan.

Ahmed Dogan, ledare för det liberala bulgariska partiet DPS, talade till sina partikamrater på en riksstämma i huvudstaden Sofia i dag när en man plötsligt sprang upp på scenen.

Gärningsmannen riktade en pistol mot partiledarens huvud och tryckte av – men något gick fel och vapnet avlossades inte, skriver nyhetsbyrån Focus.

Många reportrar och fotografer var på plats och händelsen fångades på film.

Misshandlas med sparkar och slag

Efter attacken rusade säkerhetsvakter upp på scenen och övermannade den beväpnade mannen.

Senare ses de också misshandla honom med slag och sparkar medan han ligger ner.

– Hela Bulgarien blev vittnen till mordförsöket på ledaren för DPS, Ahmed Dogan, sa Lyutvi Mestan, vice partiledare, efter attacken enligt nyhetsbyrån.

Han fortsatte:

– Lyckligtvis misslyckades försöket och han mår bra. Men det ändrar inte det faktum att vi, hela Bulgarien, bevittnade den fulaste manifestationen av hat, av aggression mot DPS och satanisering av vårt parti och vår ledare. Vi vill också påpeka att vi inte vet vem mannen bakom attacken är.

Attacker ovanliga

Gärningsmannen identifierades som Oktai Enimehmedov, 25. Det visade sig att vapnet han använde var en gaspistol och enligt polisen bar han också två knivar när han greps, skriver AP.

Mannen är en tidigare dömd huligan som också gjort sig skyldig till narkotikabrott och rån.

25-åringen är bulgarisk medborgare med rötterna i Turkiet.

Många av de som röstar på partiet tillhör Bulgariens turkiska minoritet. Lyutvi Mestan uppmanade både bulgariska och internationella ledare att fördöma attacken, men också att vidta åtgärder för att garantera att människor i etniska minoriteter har samma rättigheter som alla andra.

Lämnade in sitt avsked

Ahmed Dogan, som ses som en av Balkanländernas starkaste ledare, har varit partiets ledare sedan det bildades 1990.

Enligt bulgariska nyhetsbyrån Novinite väntades han under kongressen i dag bli omvald som ledare. Svenska centerpartisten Abir Al-Sahlani som var på plats säger dock att Dogan under talet skulle meddela att han inte tänkte ställa upp till omval.

De internationella gästerna från liberala internationalen hade nämligen fått Dogans tal nedskrivet på engelska i förväg.

En dryg timme efter händelsen återupptogs kongressen med Ahmed Dogan närvarande och vid 19-tiden rapporterades att Dogan lämnat in sin avskedsansökan som han säger är absolut, skriver AP.

1996 hittades Bulgariens tidigare premiärminister Andrei Lukanovskjuten till döds i närheten av sitt hem i Sofia. Men attacker mot politiker är ovanliga i landet, skriver Reuters.