Lever i Sverige – jagas av USA

Publicerad 2013-04-27

Kvinnan misstänks ha spionerat åt Kuba – FBI: Flyr från rättvisan

Hon lever helt öppet på en fin adress i centrala Stockholm med sin man som är hög tjänsteman på svenska UD.

Samtidigt jagas den 55-åriga kvinnan av USA misstänkt för att ha ­spionerat för Kubas ­räkning sedan 1983.

– Hon är på flykt undan rättvisan, säger Jacque­line Maguire på FBI till ­Aftonbladet.

55-åringen är utbildad vid ett toppuniversitet i USA. Hon har jobbat vid de amerikanska ambassaderna i Nicaragua och Guatemala och haft höga poster på det amerikanska biståndsorganet Usaid. Samtidigt misstänks hon för att i 20 år ha lämnat känsliga försvars­hemlig­heter till Kuba.

Värvade agenter

Det 16 sidor långa åtalet mot henne påminner om en spionroman.

Det är resor med falska pass. Möten runt om i världen med kubanska agenter. Känsliga uppgifter som skickas genom krypterade meddelanden.

55-åringen anklagas också för att ha värvat andra agenter. Ett namn nämns i åtalet: Ana Belen Montes. En kvinna som skadat USA, enligt en artikel i tidningen Washington Post.

55-åringen ska ha rekryterat Montes i början av 1980-talet när de studerade på ett amerikanskt universitet. Hon anklagas även för att ha hjälpt Montes att få jobb som Kubaanalytiker på USA:s militära under­rättelsetjänst.

”Vägrar prata”

2002 dömdes Montes till 25 års fängelse. Samma år sa den 55-åriga kvinnan upp sig från sitt jobb på ­biståndsorganet. Hon har sedan dess hållit sig borta från USA, enligt åtalet som väcktes redan 2004, men hölls hemligt fram till i förrgår.

– Vi informerade henne om anklagelserna i december 2011. Men hon vägrar prata med oss. Därför ­offentliggör vi åtalet nu, ­säger Dean Boyd, tales­person för det amerikanska justitiedepartementet till Aftonbladet.

Vad är det för information ni menar att hon lämnat ut?

– Jag kan inte berätta mer än det som står i åtalet.

Men 55-åringen har på ­intet sätt hållit sig gömd. Hon lever under sitt namn i centrala Stockholm, med sin svenske man. De gifte sig 1996 i kvinnans hemland. Hon är svensk medborgare. Maken har bett UD om hjälp för att påskynda processen med hustruns medborgarskapsansökan, visar handlingar som ­Aftonbladet har tagit del av.

”Rättvisa ska skipas”

Han misstänks inte för något brott av varken ­amerikanska eller svenska myndigheter och får därför behålla sitt jobb på UD.

Kvinnan är säker så länge hon bor i Sverige eftersom inget utlämningsavtal med USA finns. I en amerikansk domstol riskerar hon livstids fängelse.

FBI har valt att offentliggöra ett gammalt passfoto från 2002 på 55-åringen.

– Vi brukar inte göra det i vanliga fall. Men hon är på rymmen och vi vill att rättvisa skipas, säger Jacque­line Maguire, FBI:s talesperson.

Den 55-åriga kvinnan har inte gått att nå för en kommentar.

Tidslinje

1979 - Tar kvinnan examen i statsvetenskap och Latinamerikastudier vid Princenton-universitet.

1982 - Examen i juridik vid Georgetowns universitet.

1984 - Tar hon en masters i avancerade utlandsstudier på John Hopkins universitet i Washington D.C Under den tiden ska hon, enligt åtalet, ha rekryterat Ana Belen Montes för kubanska underrättelsetjänsten, CuIS.

1996 - Gifter sig med svensk UD-tjänsteman.

1998 - Skriver sig i Sverige.

2002 - Kvinnans sista besök i USA, enligt amerikanska myndigheter.

2004 - Åtalas i sin frånvaro för spioneri på USA, för Kubas räkning.

2011 - Kvinnan underrättas om åtalet av amerikanska myndigheter.

2013 - 26 april - Åtalet offentliggjordes av justitiedepartementet i Washington.