SOS Alarm missade information – 30-åring dog

Publicerad 2015-02-28

Nu granskas den interna kommunikationen

En man i 30-årsåldern dog efter en kommunikationsmiss på SOS Alarm.Nu har IVO beslutat granska den interna kommunikationen på företaget.

– Det finns ett antal ärenden med liknande problematik, säger Thomas Carnell på IVO.

Mannen i Uppsala ringde 112 den 5 december 2013. Han sa att han mådde dåligt och behövde ambulans. Han hade svårt att andas och berättade att han hade migrän och halsfluss.

SOS-operatören antecknade att mannen hade andningssvårigheter, men fokuserade på "halsfluss och migrän". Operatören bedömde därför inte fallet som akut - ett fatalt misstag.

När informationen skickades till ambulansen stod det inget om att mannens andning var påverkad, trots att operatören antecknat det.

Orsaken ska ha varit en bugg i SOS Alarms datasystem enligt den information som lämnats till mannens familj, skriver unt.se.

Ambulanspersonalen hade därför inte alla fakta om mannens sjukdom. När de kom fram, sex minuter efter larmet, kom de inte in i lägenheten som låg på bottenvåningen. Den var mörk, ingen öppnade. Då beslutade de att avbryta uppdraget.

Mannen hittades senare död i bostaden. Han hade fått en hjärnblödning.

Större granskning

Familjen har fått veta att den operatör som tog emot mannens samtal inte hade någon ordentlig sjukvårdsutbildning utan bara gått en internkurs, skriver unt.se. En närstående säger till tidningen:

– Om SOS Alarm istället kopplat över samtalet till en sjuksköterska som fått bedöma hans tydliga andningssvårigheter hade det inte behövt sluta så här illa.

Fallet lex Maria-anmäldes. Nu har det granskats av IVO,  Inspektionen för vård och omsorg. IVO konstaterar att det förekommit flera missar i ärendet. Därför väljer IVO att starta en större granskning av kommunikation och informationsöverföring på SOS Alarm.

Thomas Carnell, inspektör på IVO, säger:

– Det finns ett antal ärenden med liknande problematik.

– Information kan försvinna i samtal mellan olika personer. Vi vill granska vidare varför det är så. Generellt sett inom sjukvården är kommunikation och informationsöverföring ett riskområde.