Löfven väljs till statsminister

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-02

Idag väljs Stefan Löfven (S) till ny statsminister.

Men han får inte stöd av alla i riksdagen.

– Vi har varit tydliga med att ska vi stödja en statsminister så förutsätter vi att den statsministern ska förhandla med oss, det har inte hänt här, säger Paula Bieler, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Idag klockan 14.00 föreslår talmannen Urban Ahlin (S) åt Sveriges riksdag att rösta om Stefan Löfven till statsminister.

De borgerliga partierna har sedan tidigare meddelat att de tänker lägga ned sina röster, vilket innebär att man släpper igenom Löfven.

– Vi kommer nu att gå i en stark opposition mot det som ser ut att bli en historisk svag regering, säger riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra (M).

Det har också Vänsterpartiet gjort, vilket är lite mer ovanligt. Av tradition brukar V rösta för en socialdemokratisk statsminister, men partiledaren Jonas Sjöstedt har tidigare förklarat att rösterna istället läggs ner den här gången eftersom V ser sig som ett oppositionsparti.

– Vi röstar inte på en regering vi inte själva ingår i, vi är ett oppositionsparti, ett vänsteralternativ, som kan förhandla med regeringen, säger han.

Även i budgetfrågan säger Jonas Sjöstedt att det gäller att V får igenom en del förslag för att man till slut ska rösta igenom en S-ledd budget.

Samtala med alla

Nu berättar Sverigedemokraterna att man tänker rösta nej i statsministervalet.

– Vi röstar inte för någon statsminister som väljer att isolera 13 procent av väljarna, säger Jimmie Åkesson, partiledare.

Han säger:

– Alla partier som inte stödjer en socialdemokratisk statsminister borde rösta nej idag.

Likadant säger Paula Bieler, riksdagsledamot:

– Vi har varit tydliga med att ska vi stödja en statsminister så förutsätter vi att den statsministern ska förhandla med oss, det har inte hänt här.

Så även om det vore en alliansledare hade ni röstat nej?

– Ja. Vi förväntar oss att i en demokratisk församling så samtalar man med alla parter, även om man kommer fram till att man inte är överens, så är ett första steg att samtala med alla valda parter, säger Bieler, med en tydlig hänvisning till hur partiet ser på att både alliansen och Socialdemokraterna sagt att man inte tänker samarbeta med SD.

Är det här en fingervisning om hur ni kommer att rösta i budgetfrågan?

– Nej, så ska man inte se det. Vi kommer ta ställning till de förslag som finns. Det har vi varit tydliga med. Vad gäller statsministervalet ska är vi tydliga med att man ha förtroende för att personen tar de demokratiska beslut som fattats på allvar, och det har inte hänt i det här fallet.

”Inte vår statsminister”

Även nyinvalde riksdagsledamoten Linus Bylund säger:

– Det är inte vår statsminister.

Angående hur partiet tänker rösta i budgetfrågan, som är en viktig fråga för om en S-ledd budget eller ett alliansförslag på budget kommer att gå igenom säger han:

– Det får man tolka som man vill.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har de senaste dagarna avslöjat flera överenskommelser som partierna gjort över ämnesområden. Under dagen har partierna sagt att rutavdraget och krogmomsen blir kvar, trots att S kritiserat båda åtgärderna tidigare. SD är som parti negativt till krogmomsen, men Paula Bieler konstaterar att man inte fått vara med i förhandlingarna, och tycker att det är Löfven som bör svara på frågor om vändningen.

Linus Bylund är något mer kryptisk i sitt svar.

– Handlingskraftig regering säger väl det mesta. Löfven har ju pratat om det. Här kommer kvittot.

Följ ämnen i artikeln