Varnar för halka i morgontrafiken

Publicerad 2014-12-01

Från och med i dag är det krav på vinterdäck vid vinterväglag.

Samtidigt varnar nu Trafikverket för frosthalka i stora delar av landet under natten och morgonen.

– Ska man ut under natten måste man nog ha vinterdäck, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Faksimil från Trafikverkets hemsida. Till vänster arkivbild.

Från och med idag så är det krav på vinterdäck när det råder vinterväglag. Och Trafikverkets halkprognos varnar nu för frosthalka i flera delar av landet. Framförallt under natten och tidig morgon.

– Det är varning för frosthalka längs östkusten från Gävleborg upp till Västerbotten. Det är samma sak i Kronoberg, Jönköping, Vämland och runt Vänern, säger Marika Wedin på Trafikverkets pressjour.

Enligt halkprognosen kan fjällen i Härjedalen och Jämtland vänta sig snöhalka under natten mot måndag och under morgonen.

– Men uppe i norr har man redan vinterväglag på många håll, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Kan bli halt även i söder

Även i Stockholmsområdet kan det bli halt under natten. Ett nederbördsområde rör sig över Stockholms södra skärgård och rör sig över huvudstaden.

– Det finns viss risk att det kan bli halka inne i Stockholm, men kanske framförallt i kranskommunerna norr om staden, säger Jesper Blomster.

Den som vill vara säker bör alltså se till att vinterdäcken är på. På söndagseftermiddagen inträffade en olycka i Sjöbo i Skåne, där föraren tappade kontrollen på bilen och voltade av vägen. I bilen färdades en kvinna med sitt barn, båda klarade sig utan allvarligare skador.

Olyckan tros ha berott på halt väglag.