Efter regeringens utspel: "Man ska inte helt kunna välja var man bor"

Publicerad 2015-02-19

Bland kommunerna som tar emot flest flyktingar är tongångarna försiktigt positiva efter regeringens utspel i dag.

Men man kräver samtidigt fler åtgärder.

– Man måste öka styrningen av de nyanlända så att de inte helt kan välja var de kan bo, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

De senaste veckorna har integrationsutspelen från Allianspartierna duggat tätt. I dag var det regeringens tur när man presenterade ett etableringspaket för förbättrad integration på DN Debatt. Det följdes sedan upp med en presskonferens med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Fler konkreta åtgärder ska enligt regeringen komma inom kort.

Dagens paket innehöll bland annat idén om att regeringen och arbetsmarknadens parter ska arbeta fram "snabbspår" så att nyanlända ska komma snabbare i arbete.

"Mycket matnyttigt"

Enligt statistiken är det framför allt S-styrda kommuner som tar emot flest flyktingar runt om i Sverige. En av dem är Södertälje, där Boel Godner (S) är kommunstyrelsens ordförande. Hon kallar dagens utspel för "efterlängtat".

– Det innehöll mycket matnyttigt. Kraftsamlingen med arbetsmarknadens parter är viktigt för att det ska kunna gå bättre med etableringen. Pengar till kommuner och skolor som har många nyanlända barn är också bra, säger hon.

Men Godner är samtidigt tydlig med att den viktigaste pusselbiten saknas.

– Det är att man måste öka styrningen av de nyanlända så att de inte helt kan välja var de vill bo. Nu hamnar de flesta i några få av Sveriges bostadsområden. Jag förväntar mig att regeringen presenterar mer längre fram, säger hon.

Sedan 1994 har asylsökande flyktingar enligt lagen om eget boende, Ebo, rätt att söka egen bostad utöver den som Migrationsverket erbjuder. Den har kritiserats och utretts i flera omgångar för att ha lett till trångboddhet och sociala problem.

"Är det vedervärdigt ska de inte få flytta dit"

I Södertälje har man lanserat idén om att Migrationsverket ska kontrollera de boenden som de nyanlända vill söka sig till.

– Om det är helt vedervärdigt kan de inte få flytta dit. Då ska Migrationsverket erbjuda ett annat boende. I verkligheten i dag handlar det inte om att välja fritt när man får komma till Sverige. Det innebär ofta att man väljer sig rakt ut i utanförskap och elände, där ens släktingar bor. Det vet de nyanlända inte om själv om och där behöver samhället ta ett större ansvar, säger Boel Godner.

Andreas Schönström (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö, är i huvudsak positiv till dagens utspel.

– Det är rätt fokus. Det handlar om människors arbete, yrke och utbildningsbakgrund. Det är faktiskt hyfsat ointressant var de kommer ifrån. Det viktiga är att människor så snabbt som möjligt kan etablera sig i Sverige, säger han.

Vill se mer av samarbete kommuner emellan

Sedan gammalt kar S-styret i Malmö krävt att Ebo-lagen ska avskaffas.

– Men sedan tycker jag också att regeringen måste titta på boendesituationen i stort. Här nere finns det till exempel bostäder i Vellinge men inga jobb. Så tvingar vi Vellinge att ta emot flyktingar måste de ha möjlighet att arbeta i Malmö. Den formen av överenskommelser behöver vi också titta på. Då tror jag det blir lättare för kommuner att ta emot, om de känner att de kan få hjälp att finna arbete och utbildning på andra håll, säger Andreas Schönström.

Bengtsfors i Dalsland är en annan av de kommuner i Sverige som tar emot flest flyktingar. Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, är försiktigt positiv till dagens utspel.

– Jag tycker det var positivt att man lyfte flera aspekter av det hela. Dels vilka förutsättningar kommunerna kan få ekonomiskt för att jobba med de här sakerna. Men sedan också hur man kan stimulera civilsamhället.

Enligt Eriksson bidrar civilsamhället mycket och det bör stimuleras ännu mer.

– Det finns föreningar som tar ett stort ansvar, men om de kan få mer konkret stöd vore det väldigt bra. Det finns en enorm drivkraft och fördel med det. I Billingsfors IK hade man asylsökande som var med och spelade i laget. Man har en öppenhet och den nyanlända blir mottagen positivt i samhället och inte något som det tittas snett på.