Bush kallar hem trupper från Irak

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

USA:s president George W. Bush kommer denna vecka meddela att han kallar hem 30 000 amerikanska soldater från Irak under 2008.

Det meddelar tjänstemän till Bush, uppger AP.

Enligt AP kommer Bush troligen att meddela trupptillbakadragandet i en tv-direktsändning på torsdag. Tillkännagivandet kommer efter att Bush tillsammans med amerikanska generaler och ambassadörer deltagit i en två dagars utfrågning om Irakkriget i kongressen.

Tillbakadragandet kommer att ske trots att övergeneralen David Petraeus och USA:s ambassadör i Irak, Ryan Crocker, argumenterade för att stanna med nuvarande trupper i Irak.

Tas hem senast augusti 2008

De 30 000 soldaterna planeras att tas hem senast i augusti 2008, vilket innebär att USA då har kvar cirka 130 000 soldater i Irak. Det är samma antal som fanns i Irak innan Bush beslutade om att skicka fler soldater till landet tidigare i år.

Enligt Bush är kongressens och senatens åsikter viktiga för hans beslut.

– Det är väldigt viktigt att jag rådfrågar dem innan jag bestämmer mig, säger han.

Förståelse för oron

I talet kommer också Bush att uttrycka förståelse för de amerikanska medborgarnas oro över USA:s närvaro i Irak. Han kommer att säga att tillbakadragandet inte innebär att USA helt lämnar Irak.

Vita Huset kommer att ge ut en rapport om tillbakadragandet på fredag, uppger AP.

Demokraterna tycker dock att fler soldater ska kallas hem. De vill att antalet soldater ska vara lägre än 100 000 innan nästa president väljs 2008.