Drömjobbet kan bli dyrt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Arbetarna får högre avgift ju mer arbetslöshet i branschen

Ju fler som är arbetslösa i din bransch, desto mer får du som arbetare betala till a-kassan. En av förlorarna är medlemmarna i Hotell- och restaurangfacket.

– Regeringen har med sin budget överträffat sig själv i attacker mot våra medlemmar, säger Hotell- och restaurangförbundets ordförande Ella Niia i en kommentar, enligt TT.

Regeringen föreslår i den nya budgeten en ny arbetslöshetsavgift. Den går ut på att om du till exempel arbetar som butiksbiträde och det är många arbetslösa i din bransch, desto mer pengar kommer du att få betala till a-kassan. Det är ett sätt för regeringen att fortsätta på vägen mot full sysselsättning, skriver finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i DN Debatt i dag.

Vinnare och förlorare

Enligt ministrarnas beräkningar är det bland annat livsmedelsarbetarna och hotell- och restauranganställda som tillhör förlorarna i det nya systemet.

– Regeringen har med sin budget överträffat sig själv i attacker mot våra medlemmar. Det säger nu öppet att syftet med sänkningen av a-kassan för våra medlemmar är att pressa ner lönerna”, skriver Ella Niia i en kommentar, enligt TT.

För många andra branscher såsom småföretagarna, målarna och lärarna ska de nya avgifterna istället gynna arbetarna. Medlemsavgifterna till a-kassan kommer att kunna minska med 50 till 100 kronor i månaden för flertalet löntagare eftersom arbetslösheten nu faller, skriver de. Den nya avgiften ska ersätta den tidigare så kallade förhöjda avgiften och de som är arbetslösa på heltid eller sjuka och arbetslösa ska inte behöva betala avgiften.

– Det fungerar som en bilförsäkring. Äger man en porsche får man betala en högre försäkring bland annat för att den bilen är mer stöldbegärlig. Jobbar man i en bransch med hög arbetslöshet så får man betala mer till a-kassan, säger Markus Sjöqvist till aftonbladet.se