”Monstret får inte gå fri den här gången ...”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-18

OJ Simpson häktad igen: ”Han tror att han står ovanför lagen”

NEW YORK. Han kom, tror de allra flesta i USA, undan med mord.

Men nu sitter O J Simpson till slut isolerad i häktet i Las Vegas.

– Jag hoppas verkligen han får ruttna bort i fängelset, säger en anhörig till ett av hans påstådda offer.

I häktet har han suttit sedan i söndags, då han greps för inblandning i ett väpnat rån på kasinot Palace Station i Las Vegas.

Äntligen – lyder det allmänna omdömet i hemlandet.

Den före detta fotbollsstjärnan är USA:s mest hatade man, av de flesta betraktad som en monstruös våldsman som med hjälp av sin förmögenhet kom undan morden på exhustrun Nicole Brown och hennes nye man Ron Goldman.

De hittades slaktade utanför Browns hem i Beverly Hills sommaren 1994. Simpson blev snabbt huvudmisstänkt och greps efter en bisarr, direktsänd biljakt i låg fart på en motorväg i Los Angeles.

Dömdes att betala 33 miljoner

Under den rekordlånga rättegång som följde – den mest uppmärksammade i USA:s historia – pekade praktiskt taget alla bevis på att Simpson verkligen var skyldig. Men på grund av tekniska misstag i polisutredningen lyckades hans stjärnspäckade advokatteam ändå övertyga juryn om att det kunde finnas rimliga tvivel.

När den friande domen förkunnades, i oktober 1995, gick en chockvåg genom USA. Det var för många uppenbart att en mördare fick gå fri.

Två år senare kom en civil domstol i Santa Monica fram till att Simpson faktiskt var ansvarig för Browns och Goldmans död – och dömde honom att betala drygt 33 miljoner dollar – närmare 225 miljoner kronor – i skadestånd till offrens anhöriga.

Trots att myndigheterna i enlighet med den domen försökt konfiskera tillgångar och inkomster under tio års tid har det nu 60-åriga bollsnillets advokater sett till att han sluppit undan även det straffet.

Goldmans far, Fred Goldman, uppger för Fox News att han och övriga familjemedlemmar på sin höjd tagit emot tio tusen dollar sedan det jättelika skadeståndet fastställdes.

– Han tror att han står ovanför lagen och kan göra precis vad han vill, säger Goldman.

Erkänner i förtäckta ordalag

Men nu verkar det alltså som att Simpsons tur, och förmåga att hålla sig utom räckhåll för lagens långa arm, till sist tömts ut.

Redan tidigare i år förlorade han rättigheterna till bisarra boken ”If I did it; confessions of the killer” – i vilken han i förtäckta ordalag faktiskt erkänner morden.

De tillerkänns istället familjen Goldman, vilket innebär att alla inkomster från försäljningen tillfaller Ron Goldman och hans närmaste.

Det var definitivt inte vad Simpson hade tänkt sig när han gav sig i kast med det obegripliga bokprojektet.

Kan få fängelse

Och sedan den gångna helgen sitter han alltså bakom lås och bom, skäligen misstänkt för väpnat rån.

OJ och ett oklart antal kumpaner ska, med dragna skjutvapen, ha trängt sig in i ett hotellrum på Palace Station och tillskansat sig värdefulla idrottssouvenirer.

Stjärnan hävdar att han bara tog tillbaka tillhörigheter som i själva verket stulits från honom, men den versionen avfärdas av polis och åklagare.

Sannolikt kommer Simpson att åtalas för väpnat rån, misshandel och inbrott – och fälls han riskerar han ett mångårigt fängelsestraff.

För Nicole Browns och Ron Goldmans efterlevande skulle det innebära en länge efterlängtad upprättelse.

– Jag hoppas att de genomför en vattentät utredning och ser till att monstret inte kan gå fri på teknikaliteter den här gången, säger Fred Goldman till Fox News.

– Jag skulle älska att få vara på plats när de finner honom skyldig.