Ensamma flyktingbarn ett växande problem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-25

"Fler länder funderar på samma åtgärder som Sverige", säger Malmström

Ensamma flyktingbarn är ett växande problem i Europa.

EU-kommissionären Cecilia Malmström räknar med att lägga fram ett åtgärdspaket i maj.

– Jag tror fler länder funderar på samma lösningar som Sverige, säger hon.

Just nu svämmas Europa över av ensamkommande flyktingbarn, framförallt från Afghanistan. Förra året kom totalt 6 000 afghanska barn. En ökning med 64 procent jämfört med året innan. I övrigt handlar det mest om barn från Somalia och Irak.

I Danmark har man öppnat sex nya flyktingläger för barn det senaste året men det räcker ändå inte. Runt 20 nya barn anländer varje vecka. Under 2009 tog Danmark emot 469 ensamkommande flyktingbarn, tre av fyra var från Afghanistan. Under hela perioden mellan 1990 och 2008 kom 168 ensamma barn.

Barnen bara kommer

Situationen är densamma i Tyskland, Storbritannien och fler andra EU-länder.

– Jag hör samma sak från många länder, säger Cecilia Malmström i telefon från Bryssel. Men många länder har ingen ordentlig statistik på hur stort problemet är. Det är inte i alla länder som barnen söker asyl. De bara kommer.

Spanien tror att så många som 20 000 barn kan ha kommit förra året. Utan att ha sökt asyl.

Migrationsfrågorna ligger på Malmströms bord. Just nu filar hon på ett åtgärdspaket som ska läggas fram om några månader.

– Framförallt handlar det om fastställa ett antal minimirättigheter för barnen.

Ingen universallösning

Hur ser du på Billströms förslag?

– Jag har bara läst om det i media. Jag tror inte det är någon universallösning men det är en sak man kan göra. Förutsättningen är att barnet först fått sina asylskäl prövade. Då ser jag inga problem att skicka tillbaks dem till barnhem i hemlandet där de kan få ett ordnat mottagande.