Nu stängs flera fildelningssajter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-20

Antipiratbyrån: Vi följer dem med stort intresse

Efter domen mot The Pirate Bay har fildelningssajt efter fildelningssajt stängt ned all verksamhet.

Och åklagare utreder just nu svenska Studentbay.

– Vi tittar med stort intresse på de sajter som finns kvar. För att se vilka vi ska gå på, säger Henrik Pontén, vid Antipiratbyrån till aftonbladet.se

I fredags kom domen mot The Pirate Bay. Fängelse i ett år och 30 miljoner i skadestånd blev resultatet film – och skivindustrin jublade.

Och svallvågorna efter domen har nu spritt sig till andra fildelningssajter ute på internet. En efter en av sajterna har stängt ned verksamheten efter domen.

Just nu utreder åklagare svenska Studentbay, en sida där det går att ladda ned studentlitteratur. Sajten polisanmäldes i februari av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund, och kan bli nästa bittorrent-sajt att dras inför domstol.

Gottfrid Svartholm Warg, en av de dömda från The Pirate Bay, pekas ut i polisanmälan som inblandad.

Utredning pågår

Fredrik Ingblad är en av två specialiståklagare i Stockholm som har hand om brott mot upphovsrätten och immaterialrätten.

– Utredningen är i sin linda just nu. Men vi utreder sajten, hur det går kan jag inte berätta på grund av sekretess, säger han till aftonbladet.se

Samtidigt pågår flera utredningar mot andra bittorrent-sajter. Domen mot The Pirate Bay har öppnat fältet.

– Vi håller på att analyserna tingsrättens dom just nu. Det har inte funnit en liknande tidigare, så den har stor betydelse, säger Fredrik Ingblad.

En snöbollseffekt

Domen mot The Pirate Bay har haft enorm inverkan, enligt Antipiratbyrån. Flera stora fildelningssajter som Wolfbits, Nordicbits och Powerbits har nu stängt ned. Allt på grund av domen.

– Den normala fildelaren vill inte riskera ett långt fängelsestraff och böter på miljoner bara för att få se en film. Då köper man hellre filmen. Det är tydligt att domen haft effekt, säger Henrik Pontén.

Stora fildelningssajter med upp till 100 000 användare har lagt ned.

Han ser utvecklingen som en snöbollseffekt. När en sajt lägger ned följer andra efter i rädsla för åtal. För sajterna som är kvar blir trycket stort när användarna flyr dit,

- Vi har en lista på de bittorrent-sajterna som finns kvar. Vi följer dem med stort intresse. För att se vilka vi ska gå på, säger Henrik Pontén.