Spanska coronafall kopplas till begravning i Baskien

Publicerad 2020-03-08

En begravning i norra Spanien sägs vara starten för en stor del av spridningen av coronaviruset i landet.

Mängder av fall kan härledas från ceremonin som ägde rum för två veckor sedan.

Nu totalisoleras hela kvarter för att stoppa spridningen.

Det var i samband med en begravning i staden Vitoria i Baskien för ungefär två veckor sedan som mer än 60 begravningsgäster sägs ha blivit smittade av coronaviruset.

Ceremonin anses vara starten för en stor spridning, som bland annat förde viruset vidare till ett sjukhus, där smittan senare upptäcktes på fem toaletter, skriver spanska El Pais

Totalt går det att härleda nästan en femtedel av Spaniens drygt 400 bekräftade fall till begravningen.

60 personer ska ha smittats i Vitoria, Spanien, efter att de varit på begravning.

Isolering av staden

38 av de smittade personerna från begravningen bor i vindistriktet Rioja och många av fallen har bekräftats i den lilla staden Haro.

På en presskonferens på lördagen sa den regionala hälsoministern Sara Alba att det krävs ”exceptionella åtgärder” för att stoppa spridningen av viruset. Poliser har därför fått i uppgift att isolera hela kvarter, förstärka hemisoleringskontrollen och ”begränsa tillgången till stadens vårdcentral”.

– Vi måste vidta exceptionella åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen mellan medborgare , sade Sara Alba och fick stöd av Fernando Simón, chef för Spaniens hälsovårdsmyndighet.

– Vi pratar om karantän av hela kvarter, sade han och menade att coronaviruset spridning i Riojaområdet var ”en oroande situation som kräver drastiska åtgärder”.

Flest fall i Madrid

Även invånare i Haro som inte är isolerade uppmanas stanna hemma, undvika stora folksamlingar och direkt höra av sig om de får sjukdomssymtom.

Rioja är det område i Spanien med den högsta förekomsten av covid-19, sett till befolkningen.

Flest fall finns i Madrid, 137 personer har bekräftats smittade i den spanska huvudstaden. 

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen