Guardian: Palmeutredarna mottog dossier i Sydafrika i mars

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Palmeutredare reste i mars till Sydafrika där en dossier överlämnades av landets säkerhetstjänst.

Det uppger The Guardian i en artikel inför onsdagen – då åklagaren Krister Petersson ska presentera sitt beslut i Palmeutredningen.

– Vi överlämnade en dossier, säger en källa till tidningen.

Med bara två dagar kvar till onsdagens presentation av åklagarens beslut i Palmeutredningen avslöjar brittiska The Guardian uppgifter om svensk polis utredningsåtgärder under våren.

Flera bedömare har gått ut med att det är Skandiamannen som kommer att presenteras som gärningsman – men andra har pekat på det så kallade Sydafrikaspåret.

Enligt The Guardian var Palmeutredarna i Sydafrika så sent som den 18 mars där man i huvudstaden Pretoria mötte företrädare för den sydafrikanska säkerhetstjänsten.

Pretoria.
Foto: Wikimedia commons
Pretoria.

Tidningen uppger att mötet kom till verket på Palmegruppens initiativ och att det ägde rum i lokaler tillhörande Sydafrikas utrikesministerium under ledning av chefen för säkerhetstjänsten, Loyiso Jafta.

– Det var ett möte mellan den här svenska utredningsenheten och säkerhetstjänsten som arrangerades av utrikesministeriet och vi överlämnade en dossier till den svenska utredningsenheten. Vad de har gjort med den är jag inte säker på, säger en källa till The Guardian.

Tidningen skriver att det är oklart om dossieren innehåller någon ny information av värde.

Uppgiften om mötet i Sydafrika kunde The Guardian avslöja med hjälp av den svenske Sida-medarbetaren Göran Björkdahl som forskat kring både Dag Hammarskjölds och Olof Palmes dödsfall.

– Jag fick den här uppgiften från den här underrättelsekällan och vi har haft två gemensamma möten tillsammans med The Guardian. Källan har bekräftat att det här mötet har hållits på initiativ av Sverige och såvitt jag vet har svenska myndigheter inte haft någon liknande kontakt med Sydafrika sedan 1996, säger Göran Björkdahl till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Palmegruppens spaningsledare Hans Melander.

Foto: LOTTE FERNVALL
Krister Petersson, Palmeutredare.
Publicerad:

LÄS VIDARE