”Personer som inte drivs av religiösa motiv”

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

Uppdaterad 2020-09-02 | Publicerad 2020-08-31

Efter de våldsamma upploppen i Rosengård i Malmö i helgen misstänks ett 15-tal personer för bland annat blåljussabotage och våld mot tjänsteman. Arkivbild.

Ett 15-tal personer är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och blåljussabotage efter helgens oroligheter i Malmö.

Fler lär dock komma att delges misstanke om brott, uppger polisen.

– Det här är personer som inte drivs av religiösa motiv för sitt agerande, säger kommunens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Helgens våldsamma upplopp i Malmöstadsdelen Rosengård skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation, där det bland annat sparkades på Koranen. Människors upprördhet över händelserna och att polisen inte agerade tillräckligt kraftigt mot dem gick att dämpa, enligt Malmö stads ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Senare under kvällen drog dock andra personer "i gång en andra våg" av oroligheter, säger han. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse.

– När det här väl eskalerade drogs vissa element dit. Både från andra delar av staden och från andra kommuner. Det här är personer som inte drivs av religiösa motiv för sitt agerande, säger Ebbeståhl.

Per-Erik Ebbeståhl, Malmö stads ledningsstrateg. Arkivbild.

Flesta från Malmö

TT: Hur kan ni vara säkra på att det är så?

– Malmös muslimska nätverk hade flera imamer som var ute och pratade med individer. I den första delen av kvällen hade det god effekt och man lugnade ner sig. De var ute även senare på kvällen, men fick ingen respons över huvud taget. Det är den ena delen. Den andra delen handlar om personkännedom. Vi vet vilka individer det är som har varit där och vi vet vad de håller på med annars.

Calle Persson, Malmöpolisens pressinformatör:

– Det kan säkert ha varit folk utifrån också, men den stora majoriteten av dem som har blivit frihetsberövade är från Malmö, säger Calle Persson till TT.

Hittills har ett 15-tal personer delgivits misstanke om brott efter oroligheterna, men det kommer att bli fler, understryker Persson.

Under helgen inleddes arbetet med att gå igenom filmer och bilder från upploppet och det görs framsteg när det gäller att identifiera personer som misstänks ha begått brott, berättar han. Det handlar om våldsamt upplopp, blåljussabotage, våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Dessutom är sex personer misstänkta för hets mot folkgrupp efter sitt agerande på Stortorget där man under en icke tillståndsgiven manifestation sparkade på Koranen.

– Där greps tre personer och tre hämtades till förhör, varav samtliga är misstänkta, säger Calle Persson.

"Helt oacceptabelt"

Under kvällens upplopp ropades det även antisemitiska slagord och enligt Calle Persson sker just nu en genomgång av material för att utreda även detta.

– Det är såklart helt oacceptabelt och det uttrycker ju våra företrädare från de muslimska församlingarna att det är ingenting som de på något sätt stöder. Detta är också en fråga som vi alltid jobbar med i Malmö och behöver hantera, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Även om Malmö under många år har varit hårt drabbat av gängkriminalitet var det längesedan det skedde liknande händelser som i fredags.

– Vi har jobbat intensivt i många år med samverkan på olika sätt – mellan civilsamhället och det offentliga – för att bygga tillit mellan organisationer. Det har varit ett fokusområde, säger Ebbeståhl.

Följ ämnen i artikeln