Talibanernas framfart fortsätter i Afghanistan

”Kan falla inom 90 dagar”

Uppdaterad 2021-08-15 | Publicerad 2021-08-12

Talibanerna drar fram över Afghanistan i hög hastighet.

Stad efter stad har tagits över av islamistgruppen – under torsdagen har strider rasat i storstäderna Herat och Kandahar.

Frågan är nu hur länge regeringen kan behålla kontrollen över huvudstaden Kabul.

Talibanerna har greppet om flera strategiskt viktiga punkter i Afghanistan. Bland annat har gruppen kontroll över staden Ghazni som ligger 150 kilometer sydväst om Kabul och staden Pul-i-Khumri, belägen 230 kilometer norr om huvudstaden, vilket innebär att Kabul nu ligger klämt mellan två Talibanfästen.

Och framryckningarna fortsätter.

Hårda strider har brutit ut i Afghanistans tredje största stad Herat och näst största stad Kandahar som båda föll under torsdagen, enligt flera internationella medier. Talibanerna kontrollerar därmed 12 av 43 provinshuvudstäder i landet.

Frågan är nu hur länge den afghanska regeringen kan hålla fast vid de delarna av landet de fortfarande har kontroll över.

Afghaner flyr från talibanerna i staden Herat.

”Kan falla inom 90 dagar”

En amerikansk underrättelsekälla uppgav under onsdagen för Reuters att det är sannolikt att talibanerna kommer ha isolerat Kabul inom 30 dagar och ha tagit över staden inom 90 dagar.

Till följd av det upptrappade våldet har både USA och Tyskland uppmanat sina medborgare som befinner sig i Afghanistan att omedelbart lämna landet.

Under torsdagskvällen svensk tid rapporterade CBS News med hänvisning till en talesperson för amerikanska regeringen att USA skickar 3 000 soldater till Kabuls flygplats för att hämta hem sin ambassadspersonal. Storbritannien skickar 600 soldater för att ta hem brittiska medborgare på plats i landet, skriver Sky News.

Det finns inga tecken på att våldet kommer att avta någon gång snart. Enligt uppgifter till Al Jazeera har den afghanska regeringen tidigare erbjudit talibanerna att samregera i utbyte mot eldupphör.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid säger dock att han inte känner till några sådana erbjudanden och att det ändå inte vore aktuellt.

Talibanerna befinner sig fyra kilometer från tolken Zekrullah Balkhi.