Mattias blev misshandlad på tåget: ”Man känner sig inte trygg”

Publicerad 2021-04-26

Tågvärden Mattias Nasser bad en resenär i den tysta kupén att gå ut för att prata i telefon.

Då blev han misshandlad med flera slag. Nu är han kritisk mot tingsrättens dom.

– Man känner sig inte trygg, och definitivt inte efter den här händelsen, säger Mattias Nasser.

Mattias Nasser arbetar som tågvärd i Skåne och har gjort det sedan 14 år tillbaka.

Den 15 november i fjol arbetade han på tåget som kör mellan Helsingborg och Hässleholm. En vanlig arbetsdag med inte så många passagerare och Mattias beskriver det som ganska glest på tåget.

När han gick in i tysta kupén noterade han en passagerare som pratade i telefon och bad den unge mannen att gå ut ur kupén för att fortsätta sitt samtal. Mattias berättar att han även uppfattade att personer i kupén reagerade på mannens telefonsamtal.

– Jag pekade på skylten som har en telefon överstruken, det innebär att man inte får prata i telefon här inne, du får gå ut och prata i telefon så blir det bra för alla förklarade jag, berättar Mattias Nasser.

”Då kommer ett knytnäveslag”

Den unge mannen fortsatte prata innan han reste sig upp, forsatte prata i telefon och rörde sig neråt i tåget. Mattias Nasser, som skulle mot tjänstekupén gick efter men hann inte gå in.

Plötsligt möts Mattias av mannen med telefonen och en person till som den unge mannen har med sig. Han berättar att han senare förstod att mannen hade haft vännen i luren.

– När den personen ansluter har jag ingen möjlighet att gå förbi, så då vänder sig killen som jag sagt till om och säger ”du ska inte säga till mig vad jag ska göra”. Då kommer ett knytnäveslag på vänster sida om ansiktet, säger Mattias Nasser.

Han berättar att slagen fortsatte och misshandeln höll på i nästan två minuter.

– Där känner jag att det knakar till i benet under ögat och plötsligt så sparkar den andra också, säger Mattias Nasser.

Vittnen såg hur Mattias fick ta emot flera sparkar och slag. När tåget till slut stannade i Bjuv kunde Mattias Nasser trycka på en larmknapp vid dörrarna. Han berättar att han inte hade möjlighet att komma åt överfallslarmet som tågvärdarna har på sig.

Förutom psykiska skador fick Mattias Nasser benbrott i ansiktet och varje gång han går in i den tysta kupén får han upp minnena.

Tågvärden Mattias Nasser misshandlades av två resenärer på tåget.

Åklagaren: Inte grovt brott

I mars föll tingsrättens dom – de två männen som hunnit fylla 18 respektive 21 år dömdes för våld mot tjänsteman. Båda männen nekar till brott.

För den yngre av dem blev straffet ungdomsvård, motsvarande 20 timmar samtal inom socialtjänsten. 21-åringen fick villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Hade de varit äldre hade de istället dömts till tre månaders fängelse.

Mattias Nasser är inte nöjd med domen utan menar att det rör sig om ett grovt brott.

Åklagaren Magnus Larsson, som lämnade in stämningsansökan, anser dock inte att det ska betraktas som grovt men resonerar att skadorna är allvarliga.

– Det är ett allvarligt våld. Men det uppfyller inte lagens krav på vad som utgör grovt våld. Det är allvarligt våld mot tjänsteman men det är inte ett grovt brott mot tjänsteman.

För att det skulle betraktas som ett grovt brott skulle det till exempel ha använts någon form av tillhygge.

– Man gör en helhetsbedömning, vad är det för typ av våld, har det använts tillhyggen till exempel, säger Magnus Larsson.

Mattias Nasser arbetar fortfarande som tågvärd – men än i dag känner han sig inte trygg på jobbet.

– Det är jobbigt och tufft emellanåt. Nu tänker jag en extra gång innan jag går in i tysta kupén. Man känner sig inte trygg, och definitivt inte efter den här händelsen, säger Mattias Nasser.