Dadgostars ilska mot H&M

Publicerad 2023-02-07

Dadgostar kräver att regeringen agerar.

Efter Aftonbladets avslöjande om att H&M ”hyvlar” sin butikspersonal rasar nu Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar mot klädjätten – och kräver att regeringen agerar.

– Att vi tillåter det här 2023 är uppåt väggarna. Det är absurt. Det känns mer som 1923, säger hon.

I helgen kunde Aftonbladet berätta att H&M ska göra sig av med personal i sina svenska butiker genom så kallad ”hyvling”.

Vilket Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar nu rasar över.

– Det är ett svek mot alla anställda. Att vi tillåter det här 2023 är uppåt väggarna. Det känns mer som 1923.

”Hyvlar” och anställer nytt folk

Dadgostar pekar på att lagen om anställningsskydd, LAS, är till för att just skydda de som arbetar i Sverige. Och menar att ”hyvling” är ett kryphål i lagen som behöver täppas igen.

– Alla de reglerna vi redan har kan H&M runda på det här enkla sättet. Det är ju vansinnigt. Den här typen av otrygghet upplevde vi i Sverige för 100 år sedan, det ska vi inte göra i dag. Människor måste känna trygghet och kunna planera sina liv framöver.

Redan i oktober meddelade H&M att de skulle krympa personalstyrkan. Nu kallar de ”hyvlingen” för ett ”erbjudande” som omfattar 1 500 butiksanställda – samtidigt som de söker ny butikspersonal.

– H&M lägger ju ut annonser om anställning, där de kräver att deras anställda jobbar på noll timmars kontrakt. Det hänger inte ihop för mig. Dessutom gör företaget stora vinster. Det finns ingen anledning att behandla sina anställda på detta vedervärdiga sätt, säger Dadgostar.

”Nonchalant och fruktansvärt girigt”

Hon värnar om att Sverige ska ha en modern arbetsmarknad – och menar att regeringen måste se till att landet lever upp en sådan standard.

– Jag kräver av regeringen att de omedelbart förbättrar lagstiftning. Hyvling ska vara förbjudet.

H&M svarar

H&M svarar på Dadgostar genom ett mejl från deras pressavdelning.

”Vi genomför en större omställning inom bolaget för att säkerställa att vi kan möta kundernas ändrade shoppingbeteenden där många i allt högre grad handlar online. Vi verkar på en mycket konkurrensutsatt marknad och vi liksom många andra företag genomgår just nu en omställning i takt med den ökande digitaliseringen. Vi anpassar därför vår bemanning i butik för att vara tillgängliga för våra kunder när de besöker oss. Omställningen innebär att svåra beslut behöver fattas och att medarbetare påverkas i olika utsträckning vilket vi såklart är mycket ledsna över. Då detta är en pågående förhandlingsprocess och av respekt för våra kollegor kan vi tyvärr inte i det här läget dela med oss av någon ytterligare information som rör våra medarbetare.”

Aftonbladet har sökt Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).