Byggnads rasar efter beslutet om Boije: ”Skandal”

Publicerad 2024-05-05

”Det är oacceptabelt, helt enkelt. Det måste utkrävas ansvar i en sån här situation”, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Boije Forsén hade inte sett instruktionen till trappan han skulle installera – som klämde honom till döds.

Trots detta och fler säkerhetsbrister väcks inget åtal mot arbetsgivaren NCC.

– Mer uppenbara brister kan man inte hitta, ändå gör man ingenting, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

Aftonbladet har berättat om Boije Forsén, 62, som dog på NCC:s bygge i Linköping den 24 februari 2022. Byggnadsarbetaren har tidigare granskat fallet.

Boije, som hade jobbat som betongarbetare i hela sitt yrkesliv, skulle montera en 2,7 ton tung trappa i ett blivande hyreshus. Men trappan slog runt och krossade honom mot väggen. Boije dog av skadorna på sjukhus. Han efterlämnade fru och två barn.

Kritisk: ”Ren slump”

Bengt Svensson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål la ner förundersökningen mot arbetsgivaren NCC senare samma år.

Kammaråklagaren hänvisade bland annat till att en likadan trappa satts på våningen under, ”utan att några kända incidenter inträffat.” Och även att Boije var rutinerad och erfaren.

Boije Forsén jobbade som byggnadsarbetare från studenten tills han dog.

Mattias af Malmborg, förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd, försökte nyligen få beslutet omprövat. Han menar att det bara var ”en ren sinkadus” att det inte skedde någon olycka med den tidigare satta trappan.

– Det hade precis lika gärna kunnat hända då, men det blev inte så av ren slump. Det kan man inte dra några som helst växlar på.

Kammaråklagaren kunde inte bedöma den riskbedömning och arbetsberedning som gjorts – eftersom den inte fanns nedtecknad i skrift.

– Arbetsgivaren ska se till att rutinerna finns. När man pratar om så farliga saker som en instabil betongtrappa som väger nästan tre ton – då ska det vara svårt att göra fel. Och det var det inte här, säger Mattias af Malmborg.

”Då får jag skaka galler”

Genom en HD-dom från 2007 mildrades beviskravet aningen i brottmål gällande arbetsplatsolyckor. Om en olycka ”med en hög grad av sannolikhet” hade kunnat undvikas, så kan det räcka för att få en arbetsgivare fälld för arbetsmiljöbrott.

Så tycker förbundsjuristen att det ligger till i Boijes fall. Men den 8 mars meddelade Riksåklagaren att de inte kommer granska åklagarbeslutet att lägga ned förundersökningen. Därmed finns inget mer att göra på juridisk väg.

”Arbetsgivaren ska se till att rutinerna finns”, säger Mattias af Malmborg.

Om personligt ansvar utkrävdes oftare så skulle kanske den dystra trenden med dödsolyckor kunna vända, menar Mattias af Malmborg.

– Om en chef förstår att ”jaha, om inte jag ser till att det här fungerar, då är det mitt huvud som rullar. Då får jag skaka galler.” Den tanken är så obehaglig att folk på allvar skulle skärpa sig. Det har börjat hända, men det måste ske mycket oftare. Därför hoppas jag att rättsväsendet blir lite mer benäget att väcka åtal, säger Mattias af Malmborg.

Aftonbladet har sökt åklagaren Bengt Svensson, men hans avdelning hälsar att han gått i pension.

Byggnads har inte gett upp fallet

På facket Byggnads anser man att det är en skandal att åtal inte väckts i Boije Forséns fall.

– Det är oacceptabelt, helt enkelt. Det måste utkrävas ansvar i en sån här situation, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Boije Forsén och hans kollega Göran Carlsson hade inte sett anvisningen till den betongtrappa de skulle montera.

– En förutsättning för att kunna utföra ett bra arbete under bra förutsättningar är att man arbetsbereder och riskbedömer. I det här fallet hade man inte ens fått läsa monteringsanvisningar eller förbereda sig ens en gång.

Ritning från den instruktion av betongtrappan som Boije och kollegan Göran aldrig såg till.

Som det ser ut så kommer ingen från NCC att ställas till svars i en rättegång.

– Vi tittar ju på det här naturligtvis. Och så fort vi ser en möjlighet för en väg framåt så kommer vi att ta den, säger Johan Lindholm på Byggnads.

Fem dog när hiss rasade

Boije Forsén är dessvärre inte den enda som dött på jobbet på senare tid. Under 2023 dog 63 personer i tjänsten, varav 17 personer arbetade i byggbranschen.

Den mest omskrivna olyckan skedde i Sundbyberg, där fem personer dog i samband då en bygghiss rasade. Fyra saknade skruvförband orsakade raset, enligt Statens haverikommission.

– Att folk dör på våra arbetsplatser i den här fruktansvärda utsträckningen, det är fruktansvärt – men det är ingen som utkrävs ansvar. Det är helt oacceptabelt. Vi ska bygga bostäder och göra väldigt mycket framåt, här är en sektor som kommer behöva all arbetskraft som går att få. Om de som inte sköter sig inte avkrävs ansvar för den här typen av händelser kommer inte unga tjejer och killar att söka sig hit. Rättsväsendet har ett enormt ansvar att sätta tryck och ställa krav, säger Johan Lindholm.

NCC: Riskbedömning har genomförts

NCC väljer att uttala sig skriftligen. Företaget kallar olyckan för en tragedi och säger att deras tankar är med den olycksdrabbades familj och kollegor.

Varför fick Boije och Göran inte se instruktionen till trappan? Hur ska en byggnadsarbetare kunna utföra arbetet på ett korrekt och säkert sätt utan att ha sett den?

”Vi delar inte den beskrivning som Arbetsmiljöverket lämnat. Som framkom efter olyckan hade man genomfört två arbetsberedningar inför montaget där de medarbetare medverkat som sedan också utförde arbetet. Enligt uppgifter var det sätt på vilket man utförde montaget väl känt av yrkesmedarbetarna och man hade också arbetat i enlighet med detta i de tidigare trappmontagen. Även åklagaren i fallet delar NCC:s bild av hur beredningen gått till”, skriver presschefen Amelie Winberg efter samspråk med NCC:s arbetsmiljöchef.

Ni hänvisar till en muntlig riskbedömning och arbetsberedning som ska ha gjorts. Hur såg den ut?

”Under en arbetsberedning ska platsledningen tillsammans med medarbetare gå igenom vilka moment som ska göras, och hur de ska göras på ett säkert sätt. Arbetsberedningen kan vara skriftlig eller muntlig och ska baseras på både eventuella instruktioner och på teamets tidigare gemensamma erfarenheter. Arbetsberedning har utförts i samband med arbetet”.

2014 skedde också en dödsolycka på NCC i Linköping, då en kollega till Boije träffades av en gjutform och dog. Boije Forsén var på plats den dagen, och blev mycket berörd av händelsen.

Det färdigställda huset, som Boije byggde.

Änkans kritik mot NCC: ”Nonchalant”

NCC har också gjort en internutredning av Boijes fall, på några få sidor. Änkan Lotta Forsén tycker inte alls att den går till botten med att olyckan kunde ske, och är kritisk mot NCC:s agerande.

– Det kom en hög chef från NCC, som jag satt här och pratade med. Då var jag väldigt kritisk mot NCC:s interna utredning, och skrev ned frågor. Han lovade att han skulle titta på den och återkomma. Och han återkom aldrig.

– Så det är väl min erfarenhet av NCC. I det akuta skedet får man kondoleanser och blommor, sedan en internutredning som är under all kritik, och sen tyst. Det känns nonchalant, det är inte värdigt, säger Lotta Forsén.

Lotta Forsén, två år efter maken Boijes död.

Följ ämnen i artikeln