Gynnsamt virusläge i Sverige - värre globalt

TT

Publicerad 2020-07-16

Trots rapportering om trängsel i kollektivtrafiken är virusläget i Sverige fortsatt gynnsamt med relativt få nya inläggningar på iva.

– Trenden håller i sig, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Det senaste dygnet har 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 593 personer. Totalt har 76 877 personer bekräftats smittade, 385 fler än i onsdags.

Enligt Folkhälsomyndigheten faller något eller några av de nya dödsfallen som rapporteras under torsdagen ända tillbaka till den 23 juni.

"Görs mycket gott"

Under torsdagens presskonferens påminde Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, om råd inför sommaren. Bland annat tog han upp problematiken med trängsel i kollektivtrafiken.

– Det finns områden som fortsatt är problematiska där vi arbetar med Transportstyrelsen för tydligare underlag. Vi behöver också fundera på om vi ska uppdatera vår egen föreskrift på något sätt, säger han.

Trots tio miljoner invånare i Sverige så görs mycket gott arbete och många håller sig till de rekommendationer som finns, enligt Carlson.

Trenden håller i sig

Trots en del trängsel ser den svenska situationen fortsatt gynnsam ut och det är bara enstaka patienter som läggs in på iva. På torsdagen vårdas 73 patienter på landets intensivvårdsavdelningar och fem av landets regioner rapporterar noll inlagda patienter med covid-19. Fyra regioner har endast en inneliggande patient på intensivvården.

– Trenden håller i sig även under de här senaste två dygnen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

I Stockholm är förbättringen markant. Under torsdagen var det för första gången sedan början på mars färre än hundra personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Region Stockholm, enligt Per Follin, chef för smittskyddet i regionen.

– Det är 17 fall på intensivvård och totalt är 85 patienter inlagda på sjukhus i Stockholm. Under toppen i början på mars var över 1 100 personer inlagda samtidigt, och som flest var väl drygt 230 personer inom intensivvården, säger Per Follin.

Socialstyrelsen har också publicerat ny information om hur länge personer vårdas för covid-19.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 vårddygn eller fler vårddygn. Så när vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att det finns personal, säger Taha Alexandersson.

Globala läget värre

I resten av världen är i dag 13,5 miljoner bekräftade fall rapporterade och 584 000 personer är avlidna.

Det är en fortsatt bevärlig situation på många håll, bland annat i USA där man ser en kraftig ökning i antal fall. Även Brasilien har fortsatt stora bekymmer med smittspridningen.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi har en kraftigare ökningstakt när det gäller det globala läget.

Följ ämnen i artikeln