Professorn om slopade restriktioner: ”Tusentals kommer dö”

Uppdaterad 2022-02-06 | Publicerad 2022-02-04

Nästan alla restriktioner slopas den 9 februari.

Glädjande för många – men beslutet kan få allvarliga konsekvenser för landets äldre, varnar en professor i geriatrik.

– Jag befarar tusentals onödiga dödsfall de kommande månaderna, säger Yngve Gustafson vid Umeå universitet.

På torsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att flera coronarestriktioner kommer att slopas. De hänvisade till ett förbättrat kunskapsläge, läget inom vården och en vaccinationsökning.

Ett beslut som både gladde – och förvånade.

– Jag blev chockad när de sa att man ska släppa på alla restriktioner. Jag befarar tusentals onödiga dödsfall de kommande månaderna, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

”Jag är väldigt bekymrad”

Enligt Yngve Gustafson riskerar de lättade restriktionerna att slå hårt mot äldreomsorgen.

Under pandemin har äldrevården anpassat sin verksamhet för att att kunna skydda de äldre från smittan – det kostar dock mycket pengar.

– Jag är väldigt bekymrad. Risken är att man också tappar fokus på äldrevården, där situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi har en omfattade smittspridning och för de som har hemtjänst och bor på äldreboende så innebär även den här mildare virusvarianten ett hot för livet, säger Yngve Gustafson.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet

När restriktionerna lättades i höstas var kommunerna snabba att spara in på bemanning och dra ner på resurser inom äldrevården, menar professorn. Då ökade smittan på nytt bland landets äldre.

– Risken är att kommunerna slappnar av och vill spara pengar. Om man ska begränsa smittspridning måste man se till att man har adekvat bemanning och kan ha personal som kan sköta de som är smittade och andra som sköter de som är friska, säger Yngve Gustafson.

”Måste göra vad vi kan för att rädda liv”

De rutiner och den utökade bemanning som använts under pandemin har enligt Yngve Gustafson räddat liv. Inte bara på grund av den minskade spridningen av coronaviruset.

– Vi måste fortsätta med munskydd, visir och noggranna hygienrutiner inom äldreomsorgen även efter pandemin. Vi har sett väldigt tydligt att vi fått ner smittspridningen av andra sjukdomarna när vi skött hygienen bättre. Ska vi inte ha en katastrof igen med tusentals dödsfall i äldrevården så måste vi hålla i de här rutinerna och se till att personalen är vaccinerad, säger han.

Att de äldre är vaccinerade innebär enligt professorn inte att de är skyddade mot viruset. Näringsbrist är vanligt inom svensk äldrevård och sänker immunförsvaret. Många äldre måste även äta medicin som sänker immunförsvaret.

– Man måste hålla kvar restriktioner och riktlinjer när de gäller äldreomsorgen. Även om viruset nu är lindrigare, så är det tillräckligt allvarligt för att leda till många dödsfall. Vi måste göra vad vi kan för att rädda liv, säger Yngve Gustafson.